برنامه نویس بک اند (Back-End) | آشنایی با بک اند کار
فکر میکنی توانایی برنامه نویسی بک اند رو داشته باشید؟ اصلاً این بک اند چیه و چرا این اندازه مهم هست و ازش صحبت میکنند؟ چرا بازار کار خیلی خوبی داره و تقریباً همه وبسایت ها و شرکتهای بزرگ به برنامه نویس بک اند ( Back-end ) نیاز دارند؟ خلاصه بهتره بدونی که برنامه نویسی Back-end نیمی از کارهای طراحی سایت رو شامل میشه و تمام ارتباط سازیها در پس زمینه رو برقرار میکنه.

محمود عراقی زاده

برنامه نویسی Back-end زمینههای بسیار جذاب و چالش برانگیزی هست. فعالیتهایی که قراره در پس پرده اجرا بشه و کسی این همه کار رو نمیبینه. بک اند کارها آدمهای آرام و ساکتی میشوند که کارهای بزرگ رو خیلی بیسروصدا انجام میدهند. آدمهایی که قادر هستند تا پایگاه دادههای خیلی بزرگ با میلیونها کاربر رو مدیریت کنند و اطلاعات بسیار مهم مالی، اقتصادی، اجتماعی و یا شبکههای اینترنتی رو بسازند. هر کارشناس بک اند بیسروصدا پشت کامپیوترش قراره تا یه دنیا اطلاعات رو کد نویسی کند. این مهارت رو دستکم نگیرید و اگه علاقه داری تا بیشتر از برنامه نویسی Back-end و موضوعات وابسته به آن مثل برنامه نویسی PHP و یا پایتون رو بدونید، در این مقاله از گاتاکد همراه ما باش تا به دنیای بزرگ Back end وارد شویم.
برنامه نویسی بک اند چیست؟
بک اند تمام اتفاقات و عملیاتهای پشت پرده وبسایت ها رو شامل میشه. برنامه نویس بک اند ( Back-end ) نیز برای کد نویسی سمت سرور فعالیت میکنه. در واقع هر وبسایت از دو بخش کلی تشکیل شده که شامل فرانت اند (Front end) و بک اند (Back end) هست.
فرانت اند تمام جریانات ظاهری وبسایت و بخشهای در تعامل با کاربران هست. جاییکه در دیدرس کاربران قرار داره و همه هنرنمایی برنامه نویسهای فرانت اند رو میبینند. اما بک اند به تمام جریانات پشت پرده در سمت سرور بر میگرده و قرار نیست تا در دیدرس کسی باشه. هیچ کسی فعالیتهای برنامه نویس بک اند ( Back-end ) رو نمیبینه. اما جریان بزرگی از اطلاعات در پس پرده برای تعامل وبسایت با سرور وجود داره. بک اند در واقع مغز یک سایت هست. پل ارتباط سایت با مرورگر که از طریق کد نویسیهای خاص اجرا میشه. برنامه نویسی Back-end تمام جریانات پشت پرده هست و ارتباطات پایگاه داده با سرور رو مدیریت میکنه. در این محیط قراره تا با زبانهای مخصوص مثل PHP و یا پایتون کار کنیم. حتی لازمه تا برنامه نویسی لاراول و خیلی فریم ورکهای دیگه رو جدی بگیرید تا به برنامه نویس حرفهای بک اند تبدیل شوید.
زبان های برنامه نویسی بک اند چه هستند؟
تمام ماجرا از برنامه نویسی Back-end در زبانهای سمت سرور خلاصه شده و اگه قراره تا در این محیط کار کنید، لازمه تا حداقل یکی از زبانهای سمت سرور رو یاد بگیرید. از طرفی هر کدوم از این زبانها دارای چندین نوع فریم ورک و کتابخانه هستند که روش کد نویسی رو سادهتر و مراحل اجرای بک اند رو حرفهایتر میکنند. برای اینکه بک اند رو تعریف کنیم، باید از زبانهای برنامه نویسی سمت سرور صحبت کنیم. تعداد این برنامهها زیاده و قرار نیست تا همه آنها رو کنار هم یاد بگیرید. اما ۴ زبان خیلی معروف و کاربردی سمت سرور وجود داره که هر برنامه نویس Back-end بهتره تا حداقل یکی از این زبانها رو مسلط باشه:
1. زبان برنامه نویسی پایتون (Phyton)
2. زبان برنامه نویسی جاوا (Java)
3. زبان برنامه نویسی PHP
4. زبان برنامه نویسی C#
البته به جز این ۴ زبان میتونی از یه سری زبانهای دیگه مثل C++ و یا جاوا اسکریپت و حتی Go برای کد نویسی سمت سرور استفاده کنید. ولی در حد آشنایی یه مقدار بیشتر از زبانهای مورد استفاده برنامه نویس بک اند ( Back-end ) صحبت میکنیم.
زبان برنامه نویسی پایتون (Python)
پایتون (Phyton) شاه زبان دنیای کامپیوتری هست. در حال حاضر هیچ زبانی به اندازه پایتون معروف و کاربردی و محبوب نیست. جامعه برنامه نویسهای خیلی بزرگی در سراسر دنیا داره و همه روزه تعداد زیادی وبسایت بر پایه همین پایتون شکل میگیره. پایتون یه زبان چند سکویی از جمله زبانهای سطح بالا نزدیک به زبان انسان با قابلیتهای شی گرایی هست. یه زبان چند منظوره که محیط کار خیلی ساده و قابل فهمی داره و همین سادگی و قدرتمندی هست که باعث شده تا محبوبترین زبان برنامه نویسی دنیا سمت سرور باشه.
پایتون در کل زبان ساده و قابل فهمی هست. اگه قراره تا کارشناس بک اند بشی و در حوزه سمت سرور فعالیت کنید، بهتره تا آموزش پایتون رو جدی بگیرید. خیلی هم نگران قیمت دوره پایتون نباش، چون در گاتاکد فکر همه چیز رو کردیم. فریم ورکها و کتابخانههای پایتون برگ برنده این زبان شی گرایی هستند. مانند:
فریم ورک جنگو (Django)
همه بک اند کارها یادگیری زبان برنامه نویسی پایتون رو جدی میگیرند، اما فقط کسانی حرفهای هستند و پروژههای کاملاً جدی رو دست میگیرند که به درستی از فریم ورک جنگو (Django) استفاده کنند. جنگو فریم ورک دست بازی هست که انحصاراً برای پایتون در سمت سرور طراحی شده. برنامه نویسی Django محیط کار با پایتون رو سادهتر میکنه تا در کل قویترین فریم ورک برای پایتون هست.
فریم ورک فلسک (Flask)
فلسک (Flask) یکی دیگر از فریم ورکهای وابسته به پایتون هست که برای هر چه سادهتر شدن کد نویسی در این زبان سطح بالا کارایی داره و کار شما رو خیلی سادهتر میکند. فلسک در واقع نوعی میکرو فریم ورک سبک با حجم کوچک هست که مناسب مدیریت پایتون در کد نویسیهای سمت سرور طراحی شده. آموزش فلسک برای برنامه نویس بک اند مفید هست. فلسک خیلی ساده و خیلی کم حجم طراحی شده و مسیر یادگیری سختی نداره و اتفاقا بعد از جنگو دومین فریم ورک هست که باید در برنامه نویسی Back-end بهش توجه کنید.
زبان برنامه نویسی PHP
PHP دومین زبان محبوب برای هر برنامه نویس بک اند ( Back-end ) هست و البته طرفدارهای پروپاقرصی داره و خیلیها علاقه دارند تا برنامه نویسی Back-end رو با همین زبان اپن سورس چند سکویی خیلی قدرتمند و البته ساده انجام بدهند.
PHP یه زبان مخصوص توسعه سمت سرور هست و حتی برای API نویسی کارایی داره و از مهمترین زبانهای توسعه بک اند محسوب میشه و خیلی دست باز با کلی کتابخانه و یا فریم ورک طراحی شده. خصوصاً که از بهترین زبانها برای مدیریت پایگاه داده هست و بهت اجازه میده تا کاملاً دست باز پایگاه داده در MySQL رو مدیریت کنید. سرعت اجرای PHP خوبه و همین نکته باعث شده تا برای طراحی سمت سرور خیلی از وب سایتهای بزرگ مثل فیسبوک، یاهو و جوملا استفاده بشه و در سایتهای معروف ایرانی هم میتونید ردپای قدرتمند این زبان رو پیدا کنید.
PHP از آن دست زبانهای چندکاره و خیلی قدرتمند هست که جز توسعه بک اند وبسایتها، برای تولید نرمافزارها، تنظیم کوکیها، مدیریت پایگاه داده و خیلی موارد دیگه کارایی داره. البته این زبان چندین فریم ورک قدرتمند هم داره که از آن جمع فقط به فریم ورک لاراول (Laravel) اشاره میکنیم.
فریم ورک لاراول (Laravel)
اگه قراره تا برنامه نویس بک اند ( Back-end ) باشید و از همین حالا روی زبان برنامه نویسی PHP کار میکنید، لازمه تا کاملاً هدفمند و البته حرفهای مهارت کار با فریم ورک لاراول رو یاد بگیرید. لاراول برای سادهتر شدن کدهای طولانی PHP در مدیریت پایگاه داده و تحلیل سمت سرور از طریق PHP طراحی شده و توسعه پیدا کرده. یادگیری لاراول اصلاً سخت نیست، اما قطعاً قدرت کار با PHP رو بهتر میکنه و برای کار در محیط بک اند از طریق PHP یه ابزار کاملاً مفید و کار راهانداز هست. به هر حال برای کسانی که قراره تا محیط بک اند رو از طریق PHP بسازند، کار با لاراول خیلی مهم و مفید هست.
زبان برنامه نویسی Java
جاوا (Java) یکی از زبانهای محبوب توسعه سرور هست که برای هر برنامه نویس بک اند ( Back-end ) کارایی خوبی داره و در جمع زبانهای محبوب قرار میگیره. البته چند سالی هست که اندکی در حاشیه نشسته و کمتر کسی رغبت میکنه تا یه پروژه خیلی بزرگ بک اند رو با زبان جاوا اجرا کند. ولی به هر حال از تولید اپلیکیشنهای موبایلی تا برنامههای دسکتاپی و یا طراحی وب و نرمافزارهای خودپرداز و خیلی زمینههای دیگه میشه از جاوا (Java) استفاده کرد.
جاوا زبان خیلی قدرتمندی هست، اما به همان اندازه مسیر یادگیری سخت و چالش برانگیزی داره و شاید برای همین هست که حالا کمتر مورد توجه قرار میگیرد. یه مبتدی با انرژی خیلی کمتر قادر به یادگیری پایتون و یا PHP هست و قطعاً شروع یه زبان خیلی سخت مثل جاوا برای تازهکارها توصیه نمیشه. اما به هر حال برای تمام فعالیتهای بک اند آنهم کاملاً حرفهای میتونی روی زبان جاوا حساب باز کنید.
زبان برنامه نویسی C#
مگه میشه از زبانهای برنامه نویسی سمت سرور صحبت کنیم و یادی از زبانهای خانواده C نکنیم. البته خود زبان برنامه نویسی C سخت هست و خیلی قدیمی شده و حالا بک اند کارها به دیگر زبانهای همخانواده C یعنی C# و یا C++ علاقه دارند.
C# محبوبترین و البته سادهترین و کاربردیترین زبان برنامه نویسی از خانواده زبانهای C هست که در سال 2000 به عنوان یک زبان قدرتمند شی گرا توسط مایکروسافت معرفی شد. C# زبان شی گرایی دست باز با مسیر یادگیری ساده هست که کاملاً مدرن و کارآمد طراحی شده و حالا به عنوان یکی از زبانهای اصلی توسعه سرور کارایی دارد. زبان C# یه زبان همه کاره هست و فراتر از توسعه بک اند برای خیلی فضاهای دیگه مثل توسعه برنامههای موبایلی، نرمافزارهای دسکتاپی، ساخت بازیها کارایی دارد. به هر حال C# شاید قابلیتهای پایتون و یا سادگی PHP رو نداشته باشه، اما به هر حال یه زبان توسعه سرور قدرتمند و دست باز محسوب میشه.
زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت (Java Script)
جاوا اسکریپت در اصل زبان خیلی خوب سمت کلاینت هست و برای توسعه فرانت اند کارایی داره. اما برخی از توسعه دهندگان خصوصاً کسانی که سمت کلاینت کار کردند، علاقه دارند که از کد نویسی جاوا اسکریپت سمت سرور هم استفاده کنند. به هر حال جاوا اسکریپت زبان سمت سرور نیست، اما میتونی با استفاده از پلتفرم Node.js از جاوا اسکریپت سمت سرور و برنامه نویسی Back-end هم استفاده کنید. در این صورت لازمه تا برنامه نویس Node.js باشید. به هر حال میتونیم جاوا اسکریپت رو به عنوان یکی از زبانهای سمت سرور و توسعه بک اند معرفی کنیم.
آیا لازمه که همه ی این زبان ها رو یاد بگیرید؟
برای توسعه سمت سرور چندین نوع زبان برنامه نویسی وجود داره و به چند تا از آنها اشاره کردیم. از پایتون تا PHP و یا C# و دیگر زبانها و حتی فریم ورک این زبانها کاربرد خیلی زیادی برای هر برنامه نویس بک اند ( Back-end ) دارند. اما سوال همیشگی تازهکارها خیلی شفاف هست و اینکه آیا لازمه که همهی این زبانها رو یاد بگیرند؟
فکر میکنی بک اند کار کیست؟ کسی که یه عالمه زبان سمت سرور بلده یا کسی که میتونه پایگاه داده در سمت سرور رو مدیریت کنه؟ برای تبدیل شدن به برنامه نویس بک اند ( Back-end ) ماهر لازم نیست تا همهی زبانهای برنامه نویسی سمت سرور رو با جزئیات یاد بگیرید. چون این زبانها در موازات هم هستند. کافیه یکی از همین زبانها رو خیلی خوب بلد باشید تا به متخصص بک اند حرفهای تبدیل بشید و پروژههای واقعی رو دست بگیرید.
تازهکارها بهتره زبانهایی مثل پایتون و یا PHP رو یاد بگیرند و بر فریم ورک همین زبانها مسلط باشند. اما یادگیری چند زبان خیلی بهتره، چون میتونی پروژههای نوشته شده با زبانهای مختلف رو کار کنید و یا برای بخشهای مختلف وبسایت با توجه به فرمت کار از زبان مناسب استفاده کنید.
بهترین زبان برنامه نویسی برای پول درآوردن در بک اند
با هر کدوم از زبانهای سمت سرور قادر هستی تا برای محیط بک اند کد نویسی کنید. اما توصیه میکنیم که برای یادگیری زبانهای معروفتر با فریم ورکهای دست بازتر مثل پایتون (Python) و یا PHP اقدام کنید. البته بهترین برنامهریزی آن هست که در همین قدمهای اول به سمت معروفترین، کاربردیترین و پولسازترین زبانها حرکت کنید. در حال حاضر بهترین زبان برنامه نویسی برای پول درآوردن پایتون هست. حتی زبان PHP و یا جاوا اسکریپت هم به اندازه کافی محبوب و پولساز هستند.
بک اند سایت چیست؟ چه فرقی با فرانت اند داره؟
محیط کد نویسی و کارهای انجام شده در بک اند تا فرانت اند خیلی متفاوت هست و شرایط کار کاملاً تخصصی دارند. فرانت اند در بخشهای جلویی برای خلق نمای ظاهری وبسایت هست تا هر کسی صرفاً طرح گرافیکی و استایل بندی وبسایت رو تماشا کنه و باهاش ارتباط برقرار کنه. اما برنامه نویس بک اند ( Back-end ) در پس زمینه کار میکنه و اطلاعات رو از طریق زبانهای برنامه نویسی در سمت کلاینت جور میکنه. البته هستند کسانی که در هر دو محیط بک اند تا فرانت اند مسلط شدند و اصطلاحاً فول استک هستند. شما هم قادر هستی تا با برنامهریزی به سرعت محیط کار هر دو سمت فرانت اند و بک اند رو یاد بگیرید که در این صورت یک استاد تمام فول استک خواهید شد.
بک اند کار کیست؟ وظایف برنامه نویس بک اند
بک اند به تمام جریانات در پس پرده وبسایت ها و یا اپلیکیشنها گفته میشه. برنامه نویس بک اند ( Back-end ) وظیفه داره که پیادهسازی و یا توسعه این بخشهای سمت سرور رو بر عهده بگیره. ممکن است اینطور سوال پیش آید که بک اند کار کیست؟ و یا این افراد چه وظایفی دارند و قرار است تا برای چه نوع فعالیتهایی از مهارتهای کد نویسی خودشون استفاده کنند؟ در ادامه از وظایف برنامه نویسی Back-end صحبت میکنم. اینکه این افراد در تیمهای توسعه وب سایتها چهکاره هستند؟ و قراره در پشت پرده چه کارها کنند؟
مدیریت پایگاه داده در وب سایت های کوچک و بزرگ
کار با دادهها مهمترین مسئولیت کارشناس بک اند هست. این افراد یاد میگیرند که چطور با کد نویسی مقدار زیادی دیتا رو مدیریت کنند. وب سایتها و یا اپلیکشنها عرصه تعامل هزاران و یا میلیونها نفر کاربر اینترنتی هست که هر کدوم یه پروفایل تخصصی کاملاً امن نیاز دارند. در برنامه نویسی Back-end پایگاه داده سمت سرور ساخته میشه.
برنامه نویس بک اند ( Back-end ) قراره تا پایگاه داده وبسایت ها رو بسازه، بروزرسانی کنه و در نهایت از دادهها نگهداری کند. در کل ایجاد پایگاه داده و مدیریت آن مهمترین مسئولیت برنامه نویسی Back-end هست. البته مدیریت پایگاه داده کم مسئولیتی نیست و در تعاملات جدید دنیای اینترنت که قراره تا اطلاعات هزاران نفر رو ثبت و مدیریت کنیم، قطعاً یه مهارت و وظیفه کلیدی هست.
ایجاد مدیریت وب سرویس ها (API)
API نویسی دومین مسئولیت مهم برنامه نویس بک اند (Back-end ) هست. API در اصطلاح به ایجاد رابطهای برنامه نویسی و پردازش اطلاعات سمت سرور گفته میشه. با API نویسی قادر هستی که اطلاعات خیلی بزرگ رو از دیگر وب سایتها در اختیار بگیرید. در این صورت دیگه نیازی نیست تا پایگاه دادههای خیلی بزرگ رو کد نویسی کنید، چون میتونی از طریق API اطلاعات مورد نیاز خودت رو از وبسایت های دیگه تهیه کنید.
API نویسی تقریباً وظیفه بک اند کارها هست که به سه روش API نویسی با پایتون، API نویسی با PHP و API نویسی با Node.js انجام میشه. البته بک اند کارها خیلیخوب میدونن که باید متکی بر زبانی که بلد هستند، برای API نویسی کار کنند. مثلاً اگه بک اند کار ماهر در سطح پایتون هستید، بهتره که برای API نویسی از طریق پایتون اقدام کنید و به همین شکل میتونی از API نویسی در PHP و یا Node.js دست به کار شوید.
تولید نرم افزارهای سمت سرور با استفاده از فریم ورک های بک اند
برنامه نویس بک اند ( Back-end ) باید مهارت کامل کار با انواع فریم ورکها رو داشته باشند و از همین فریم ورکها برای نرمافزارهای سمت سرور استفاده کنند. فریم ورکهای Flask، Django در پایتون و یا لاراول که برای PHP هست، کاربردهای زیادی دارند و برای مدیریت دادهها، تعامل با پایگاه دادهها، وب سرویس نویسیها (API) و خیلی موارد دیگه استفاده میشوند. فریم ورکها ابزارهای کلیدی بک اند هستند. کافیه تا به عنوان بک اند کار نحوه استفاده از این فریم ورکها رو بلد باشید تا فوقالعاده از حجم کد نویسیها کم بشه و خیلی برنامههای پیچیده رو سادهتر کنید.
مدیریت محاسبات ابری
میزبانی از وب، مهارت ذخیرهسازی دادهها در محیطهای اینترنتی، پیادهسازی یادگیری ماشین و در نهایت اجرای هوش مصنوعی از جمله مهارتهایی است که بک اند کارها در مراحل پیشرفته کارهاشون یاد میگیرند و باید اجرا کنند. البته محاسبات ابری برای همه سایتها نیست و شاید کمتر پروژهای با چنین ابعادی از کد نویسی وجود داشته باشه. اما به هر حال از وظایف سطح بالا بک اند کارها محسوب میشه و باید در برنامه نویسی Back-end پیشرفته این مهارتها رو کار کنید.
مدیریت محتوا در محیط وب
همهی اطلاعات در اختیار بک اند کارها هست و آنها باید محتوای وبسایت ها رو مدیریت کنند. البته قرار نیست تا یه بک اند کار، تولید کننده محتوا باشه. اما قراره تا برای ایجاد و مدیریت و بهروز رسانی پایگاه داده کد نویسی کنه، هر نوع خطا در تبادل داده و اطلاعات رو برطرف کنه، برای توسعه ویژگیهای جدید و خدمات نوین مجموعه دست به کار بشه و یه نسخه پشتیبان در اختیار داشته باشه. به هر حال برنامه نویس بک اند ( Back-end ) تمام تلاشش رو میکنه تا جریان اطلاعات بدون نقص در پس زمینهی وبسایت ها به گردش در بیاد و حتی ذرهای از اطلاعات کم و زیاد نشه.
امنیت و جلوگیری از هک شدن وب سایت ها
آخرین وظیفه، قطعاً مهمترین مسئولیتی هست که برنامه نویس بک اند ( Back-end ) بر عهده میگیرد. چون قراره تا از اطلاعات خیلی مهم کاربران اینترنتی محافظت کنند. به هر حال سایتهای اینترنتی حالا در کانون توجه جریانهای مالی و فروش کالا و تبادلات اقتصادی قرار دارند و تراکنشهای زیادی در این محیطهای اینترنتی انجام میشه. از طرفی هر کاربر به محیط امن برای تعامل نیاز داره. هکرها منتظر هستند تا امنیت شما رو به چالش بکشند. اما بک اند کارهای حرفهای بلد هستند که چگونه از الگوریتمهای امنیتی برای محافظت از دادهها استفاده کنند و جلوی هر نوع دسترسی غیرمجاز رو بگیرند. به هر حال ایجاد امنیت همهی دنیای کسب و کارهای اینترنتی هست و برنامه نویسی Back-end این وظیفه مهم رو بر عهده دارد.
مهارت های لازم برای برنامه نویسی بک اند (Back-end)
برنامه نویسی Back-end مجموعهای از چند مهارت زنجیرهوار هست که پیدرپی هم قرار دارند و هر بک اند کار لازمه تا این مسیر رو به درستی یاد بگیره و با مدیریت درست استفاده کند. به عنوان برنامه نویس بک اند ( Back-end ) لزومی نداره تا همهی زبانهای سمت سرور رو بلد باشید. اما حداقل مهمه که یه زبان رو با تمام فریم ورکهاش به خوبی کار کنید. برای آنکه به بک اند کار ماهری تبدیل شوید، لازمه که این مهارتها رو داشته باشید:
به حداقل یکی از زبان های برنامه نویسی سمت سرور مسلط باشید
زبانهای برنامه نویسی سمت سرور زیاد هستند. پایتون (Python) و PHP و یا C# معروفترین این زبانها هستند و Java و یا Ruby و یا Go دیگر زبانهای کمتر شناخته شده محسوب میشوند. لازمه تا حداقل به یکی از این زبانها مسلط باشید. البته توصیه میکنیم که زبانهای معروف مثل پایتون و یا PHP رو یاد بگیرید.
با اصول مدیریت پایگاه داده آشنا باشید
تمام وظایف بک اند کارها در مدیریت دادهها هست. آنها قراره تا پایگاههای داده بزرگی رو راهاندازی کنند و یا با API نویسی از پایگاههای داده بزرگی، اطلاعات برداشت کنند. به هر حال مهمه که به اصول مدیریت پایگاه داده و کار با زبانها مثل MySQL، Postgre SQL و حتی Mono SQL مسلط باشند.
با اصول کار با فریم ورک ها آشنا باشید
در قدم بعدی لازمه تا مهارت کار با فریم ورکهای وابسته به زبانهای برنامه نویسی بک اند رو بلد باشید. قرار نیست که همهی فریم ورکها رو کار کنید، بلکه فقط کافیه تا فریم ورک زبان برنامه نویسی آشنای خودتون رو یاد بگیرید. مثلاً اگه برنامه نویس پایتون هستید و یا همین زبان برای بک اند کد نویسی میکنید، به فریم ورکها مانند Django و یا فلسک نیاز دارید.
با اصول کنترل نسخه آشنا باشید
یه بک اند کار باید توانایی مدیریت تغییرات در کدها رو داشته باشه و قرار نیست تا برای یه تغییر کوچیک در زنجیره کدها سردرگم شود و قافیه رو ببازد. مهارت کار با ابزاری مثل Git برای هر بک اند کار الزامی هست تا بدون نگرانی هر نوع تغییر در کد نویسی رو مدیریت کند.
با الگوریتم و ساختار داده آشنا باشید
آخرین مهارت برای تبدیل شدن به برنامه نویس بک اند ( Back-end ) رسیدن به درک قوی از ساختار داده در اینترنت هست. یه بک اند کار باید ذهن ریاضیاتی داشته باشه و بتونه که مسائل پیچیده برنامه نویسی رو حل کند.
بک اند کار کیست؟
هیچکسی کار بک اند کارها رو نمیبینه، اما آنها در پشت پرده و همیشه هستند. بک اند کار ناظر حواس جمعی هست که جریان همه چیز رو در دست داره، اما کسی متوجه حضور قدرتمند آنها نیست. به شوخی بک اند کارها رو باید پدرخواندههای دنیای اینترنتی معرفی کنیم. کسانی که رشتهی همه کارها رو در دست دارند، اما دیده نمیشوند!
برنامه نویس بک اند ( Back-end ) در تعامل با فرانت کارها قرار دارند و مطمئن هستند که تمام دادهها و یا درخواستها توسط سیستم یا محیط فرانت اند به درستی کار میکنند. بک اند کارها در حد فاصل وبسایت (فرانت اند) تا سرور (مرورگر) قرار دارند و رشته بزرگ و بیپایانی از دادهها تا پایگاه داده رو مدیریت میکنند. همهی بازخورد اطلاعات از سرور به سمت فرانت اند رو بر عهده میگیرند و کل زنجیره دادههای بزرگ در بسترهای اینترنتی رو در اختیار دارند.
چشم انداز شغلی و بازار کار بک اند کارها چگونه است؟
متخصصین برنامه نویسی Back-end نیم بیشتر از کارهای مربوط به تبادل داده در اینترنت رو بر عهده میگیرند. در عصر اینترنتی که قراره تا تمام کارهای دنیا بر لنگه درب خدمات آنلاین بچرخه، چه شغلی مهمتر و البته قویتر و استراتژیکتر از بک اند سراغ دارید؟
همه وبسایت ها خصوصاً وبسایت های خیلی بزرگ که پایگاه دادههای عظیم در اختیار دارند، به متخصصین بک اند نیاز دارند. در غیر این صورت چرخه تبادل داده در وبسایت آنها به مشکل میخوره و حتی دیگه اون امنیت لازم رو در اختیار ندارند. چشمانداز شغلی برنامه نویس بک اند ( Back-end ) روبهرشد هست و این افراد در فهرست مهمترین مشاغل دنیای نوین قرار دارند. البته یه بک اند کار حرفهای میدونه که باید بهروز باشه و مهارتهای خودش در کار با زبانهای برنامه نویسی سمت سرور و یا مهارت مدیریت پایگاه داده رو ارتقا بده. اگه بک اند کار فردی پویا و اهل مطالعه باشه و در کارش به اندازه کافی سختکوشی کنه، قطعاً بازار کار خوب و حقوق عالی در انتظارش هست.
سوالات متداول بک اند چیست؟
کدام زبان برنامه نویسی بک اند رو یاد بگیریم بهتره؟
اگه تازهکار هستید، بهتر هست که یادگیری زبانهای ساده اما مشهور با جامعه جهانی پویا مثل پایتون و یا PHP رو یاد بگیرید.
آیا میتوانیم از جاوا اسکریپت علاوه بر فرانت اند برای محیط بک اند هم استفاده کنیم؟
بله، جاوا اسکریپت زبان فوقالعاده قدرتمندی هست و از طریق پلتفرم Node.js میتونی از کد نویسی جاوا اسکریپت سمت سرور هم استفاده کنید.
آیا برای مهارت در برنامه نویسی بک اند (Back-end) به تحصیلات دانشگاهی نیاز داریم؟
خیر، هر چند تحصیلات آکادمیک بهترین روش تسلط در این فضا هست؛ اما میتونی از طریق کارآموزی و یا شرکت در دورهها هم متخصص بک اند شوید.