آموزش DevOps

تولید یه نرم‌افزار، وب‌سایت و یا اپلیکیشن کار ساده‌ای نیست. برای این کار به مهارت‌ها و تخصص‌های زیادی نیاز داری و عملاً به‌ تنهایی نمی‌تونی که همه‌ی کارها رو انجام بدی. برای همین تیم‌های جداگانه برای بخش‌های مختلف کار فعالیت می‌کنند. مثل تیم توسعه (Development team) که برای کد نویسی و تیم عملیات (Operation team) که برای آزمایش و بازخورد نرم‌افزار کار می‌کنه. اما لازمه تا بین این دو تیم تعامل برقرار باشه و این کا ر بر عهده مهندس Devops هست. با آموزش Devops قراره تا هد یک تیم طراحی تا عملیاتی شدن نرم‌افزارها باشید و در افزایش همکاری، یکپارچه‌سازی و مدیریت سیستم‌های توسعه عملیات فعالیت کنید.

دوره Devops برای یادگیری مدیریت تیم‌های توسعه و عملیات هست. در این دوره قرار نیست تا زبان جدیدی و یا پلتفرم خاصی رو یاد بگیرید. به‌ هر حال قطعاً از قبل دوره بک اند و یا فرانت اند رو گذروندی و حالا مهارت‌های کافی برای تبدیل شدن به مدیر رو دارید. آموزش دواپس در گروه گاتاکد همون چیزی هست که بهت کمک می‌کنه تا کل یه ساختار رو در دست بگیرید. من محمود عراقی‌ زاده دوره دواپس رو متکی بر یه نقشه راه و کاملاً جامع تهیه کردم. اما در این دوره قراره که چه چیزهایی یاد بگیرید؟

فیلتر دوره ها
جستجو دوره

Devops چیست؟ و چه کاربردی داره؟

کلمه Devops از ترکیب دو واژه Development (توسعه دادن) و Operation (عملیات) شکل گرفته. متخصص دواپس تلاش می‌کنه تا با همکاری و تعامل میان تیم توسعه و تیم عملیات فضاهای نرم‌افزاری و یا توسعه و عملیاتی شدن وب‌سایت ها رو هر چه سریع‌تر و با خدمات بهتر برای مشتریان آماده کند.

راه‌اندازی سیستم Devops باعث می‌شه تا اعضای تیم توسعه و تیم عملیات با همدیگر تعامل بهتری داشته باشند. این شکلی دامنه همکاری افزایش پیدا کرده و بر نتایج کارها تأثیر مثبتی داره. به‌ هر حال تیم توسعه همیشه تلاش می‌کنه تا ویژگی‌های جدید به پروژه اضافه کنه و در مقابل تیم عملیات سعی می‌کنه تا شرایط موجود رو در بهترین حالت نگه داره. پس لازمه تا بین نگاه توسعه محور تا نگاه ثبات محور تعاملی وجود داشته باشه که این کار رو متخصص Devops با راه‌اندازی سیستم دواپس اجرا می‌کند. خلاصه حضور یه متخصص Devops برای سریع‌تر شدن کارها و حرفه‌ای‌تر شدن پروژه‌ها الزامی هست و شما هم می‌تونی از طریق آموزش Devops به یه هم‌چین فردی تبدیل شوید.

چرا به آموزش Devops نیاز دارید؟

در روش‌های سنتی عملاً تیم‌های توسعه و عملیات جدا از هم کار می‌کنند. اگه از سیستم Devops استفاده نکنید، تیم توسعه باید برنامه‌ریزی‌های مربوط به پروژه رو انجام بده و پس ‌از ساخت برنامه تمام خروجی‌ها و عملکرد پروژه رو تست کند. تازه پس از تست تیم توسعه هست که پای تیم عملیات به پروژه باز می‌شه و حالا قراره که هر چیز ساخته ‌شده رو در بهترین حالت نگهداری کند. تو یه همچین سیستمی عملاً تیم توسعه و عملیات جدا از هم کار می‌کنند. کارها به شکل موازی انجام می‌شه و تعاملی وجود نداره. هر نوع تغییر یا اصلاح سخت و زمان‌بر هست.

یه همچین شرایطی جز گره خوردن کارها و کند شدن عملیات دستاوردی نداره. کارشناس Devops همون فرشته نجات و کاربلد هست که نبض کار رو دست می‌گیره و قراره تا همکاری مفید میان اعضای پروژه رو افزایش بده. شما به آموزش دواپس نیاز دارید، چون قراره تا همون فرشته دانا و ناجی باشید و عملاً به ‌عنوان هد گروه از توسعه تا عملیات فعالیت کنید.

در دوره Devops گاتاکد چه چیزهایی یاد می‌گیرید؟

در دوره آموزش Devops قراره تا اصول تعامل و همکاری بین تیم‌های توسعه و عملیات رو یاد بگیرید. در این ‌صورت لازمه تا اطلاعات تقریباً کاملی از محیط کار هر دو گروه داشته باشید. در واقع متخصص دواپس هم باید از اصول کد نویسی، دیباگ و تست کردن چیزهایی بداند و هم مهارت کافی استقرار پروژه و عملیاتی کردن و بررسی بازخوردها رو داشته باشد. در دوره دواپس زیر نظر گاتاکد تمام ‌قد به این نکته کلیدی توجه کردیم که متخصصین با مهارت کافی در تعامل با هر دو تیم توسعه و عملیات پرورش دهیم. در دوره Devops گاتاکد قراره یاد بگیری که:

1.     اصول نیازسنجی و توسعه ابزارهای نرم‌افزاری برای خودکارسازی کارها چی هست

2.     چطور کارها مثل مدیریت و پیکربندی سرور و زیرساخت‌های نرم‌افزاری پروژه رو اجرا کنید

3.     چطور از دیپلوی و استقرار پروژه استفاده کنید.

4.     از اصول تست کردن، دیباگ و آزمایش کدهای نوشته ‌شده تیم توسعه استفاده کنید

5.     با معماری‌های مورد استفاده در توسعه نرم‌افزار آشنا شوید

6.     مهارت نوشتن متن‌ها و محتواهای فنی برای راهنمایی و یا تعامل تیم توسعه و عملیات رو داشته باشید

7.     مهارت کار با Jenkins و Kubernetes رو یاد بگیرید.

دوره DevOps

ابزارهای دواپس چه هستند؟

بخش مهمی از دوره آموزش Devops مربوط به مهارت کار با ابزارهای این سیستم هست. در واقع به ‌عنوان یه متخصص دواپس باید بتونی که به ‌خوبی از ابزارهای خودکارسازی Devops استفاده کنید و محیط‌های کاملاً بزرگ و پیچیده رو در مقیاس توسعه تا عملیات مدیریت کنید. به ‌هر حال نمی‌تونی صرفاً متکی بر یک ابزار باشی و لازمه تا از هر ابزار جای مناسب و کاملاً حرفه‌ای مربوط به خودش استفاده کنید. در دوره آموزش Devops روی افزایش مهارت برای کار با این ابزارها مانور می‌دهیم:

1.     مهارت کار با ابزارهای کنترل نسخه مثل Git

2.     مهارت کار با ابزارهای نظارتی مثل Graphite، New Relic و یا Nagios

3.     مهارت کار با ابزارهای مجازی‌سازی مثل Vagrant، VMWare و یا داکر (Doker)

4.     مهارت کار با ابزارهای ساخت، تست و استقرار مثل Jenkins و یا Bamboo

5.     مهارت کار با ابزارهای اتوماسیون و مدیریت پیکربندی مثل Puppet و یا Ansible

6.     مهارت کار با ابزارها و سرویس‌های ابری مثل Azure و یا Open Stack

7.     مهارت کار با ابزارهای مدیریت کانتینر مثل Kubernets

دوره آموزش Devops گاتاکد روی بهترین و کاربردی‌ترین این ابزارها در شاخه‌های مختلف متمرکز شده و سعی کردیم تا پکیج دست بازی از تمام مهارت‌های پایه رو منتقل کنیم. بهتره که یه مقدار بیشتر با این ابزارها در کار با Devops آشنا شوید.

بهترین ابزارهای Devops

اگه بخوای تا متخصص حرفه‌ای Devops باشی، قاعدتاً لازمه که حداقل یکی از ابزارهای نظارتی، مجازی سازی، تست و استقرار، مدیریت پیکربندی و البته مدیریت پروژه رو یاد بگیرید. قرار نیست تا تک‌تک ابزارهای Devops رو کار کنید که این شکلی مسیر شما خیلی سخت و پیچیده خواهد شد. بلکه قراره تا از بخش‌های مختلف حداقل یه ابزار مفید رو یاد بگیرید. در دوره آموزش Devops با دقت مهارت کار با این ابزارها رو بررسی کردیم و قراره تا با بهترین و کاربردی‌ترین آنها آشنا شوید. ابزارهایی مثل:

ابزارهای مانیتورینگ Devops

اگه قراره تا متخصص Devops باشید، در اولین قدم باید مهارت گزارش‌گیری داشته باشی و به ابزارهای مانیتورینگ Devops نیاز دارید. از این ابزارها قراره تا برای پایش وضعیت و یا مانیتور کردن عملکرد برنامه در زیرساخت‌های موجود استفاده کنید. کافیه مهارت کار با این ابزارها رو یاد بگیرید تا قادر باشید که به ‌طور پیوسته از وضعیت نرم‌افزار و صحت عملکرد آن مطلع شوید. در دوره آموزش Devops روی یادگیری و مهارت کار با این ابزارها مانور می‌دهیم و بهترین آنها ابزارهای نظارتی مثل Nagios و یا New Relic هستند. اگه در Devops تازه‌کار هستی، بهتره که در اولین قدم ابزار Nagios رو یاد بگیرید.

ابزارهای تست در Devops

تست نرم‌افزار از مهمترین وظایف هر متخصص Devops هست. چون این فرد باید بتونه نتیجه کار تیم توسعه رو رصد کند و با تیم عملیات تعامل برقرار کند. لازمه که بدونی تیم توسعه دقیقاً چی ساخته و تیم عملیات قراره که مدیریت چه نوع پروژه‌ای رو دست بگیره و برای این کار به ابزارهای تست و استقرار نرم‌افزار نیاز دارید. مهارت کار با این ابزارها بخش مهمی از دوره آموزش Devops گاتاکد هست. کافیه تا مهارت کار با این ابزارها رو یاد بگیری تا برای خودکارسازی برخی فرایندهای شخصی استفاده کنی و روش تست و بررسی نتایج رو خیلی ساده کامل کنید. به ‌هر حال به ‌عنوان مدیر پروژه و فرد رابط از توسعه تا عملیات به این ابزارهای کلیدی نیاز دارید و Jenkins بهترین آنها هست. البته یه سری ابزار تست دیگه مثل Bomboo و یا Selenium هم وجود داره، اما در دوره Devops گاتاکد روی مهارت کار با Jenkins مانور خواهیم داد.

ابزارهای ساخت و مدیریت کانتینر در Devops

متخصص‌های Devops برای ساختن تا تست و استقرار نرم‌افزار به محیط‌های مستقل نیاز دارند. دیگه وقت آن نیست که بخوای پروژه‌های بزرگ رو یکپارچه و در یک ساختار واحد کد نویسی کنید. در تیم توسعه تا عملیات افراد زیادی فعالیت می‌کنند و هر کسی یه بخشی از کار رو دست گرفته. اما باید بین این کارهای جزیره‌ای ارتباط برقرار بشه و تعامل به وجود بیاد. این کار رو متخصص دواپس و با استفاده از ابزارهای مدیریت کانتینر مثل Kubernets و یا Docker انجام می‌دهد.

داکر (Docker) بهترین ابزار کانتینری برای Devops هست. هر متخصص دواپس بهتره که دوره Docker رو سپری کنه و به این ابزار مسلط باشد. البته ابزار Kubernets هم حضور داره که به ‌عنوان یه ابزار ارکستراسیون معرفی شده و به تیم توسعه ‌دهنده اجازه می‌ده که پروژه رو به شکل خوشه‌ای اجرا کنه. در دوره آموزش Devops گاتاکد قراره تا با جزئیات روش کار Docker و Kubernetes رو درک کنید و بتوانید از این ابزارها به ‌درستی استفاده کنید.

ابزارهای کنترل نسخه در Devops

ابزارهای کنترل نسخه، آچار فرانسه متخصصین Devops هستند. هر متخصص Devops باید کاملاً دست باز و خیلی مسلط مهارت کار با این ابزارها رو بلد باشه و از آنها برای رصد کردن هر نوع تغییرات در کد نویسی و مدیریت آن استفاده کند. با کمک این ابزارها قادر هستی که تمام تغییرات کد رو از ابتدا ببینی و اگه هم مشکلی پیش آمد، بتوانی تا به نسخه قبلی برگردی و مدیریت هر نوع تغییر رو در دست داشته باشی.

Git (گیت) بهترین نرم‌افزار کنترل نسخه در دواپس هست و مهارت کار با Git از بخش‌های پایه در آموزش Devops هست. البته این ابزار یه سری شاخه‌های قدرتمند مثل Git Hub هم داره که برای ذخیره‌سازی داده‌ها در سطح حرفه‌ای پروژه‌های Devops استفاده می‌شه. آموزش گیت هاب در سلسله دوره‌های پیشرفته یادگیری Devops قرار داره و لازمه تا در اوج مهارت مدیریت پروژه‌های بزرگ این بخش از نرم‌افزار کنترل نسخه Git رو یاد بگیرید.

ابزارهای اتوماسیون و مدیریت پیکربندی

مدیریت پیکربندی و در کل خودکارسازی یا همان اتوماسیون از وظایف کلیدی متخصصین Devops هست و از این طریق قراره تا تنظیمات سرور رو اجرا کنیم. منظور از مدیریت پیکربندی، به هر نوع نگهداری، مدیریت و کنترل اجزای سیستم‌های پیچیده و بزرگ در شرایط پایدار گفته می‌شود. یه سیستم می‌تونه شامل بخش‌هایی مثل سرور، شبکه، تجهیزات ذخیره‌سازی و برنامه‌ها باشه.

از طرفی بحث اتوماسیون در Devops هم مطرحه که برای مدیریت فرایندهای تکراری در توسعه و تحویل نرم‌افزار کارایی داره و سرعت تکمیل پروژه رو بهتر می‌کنه. به‌ هر حال مهارت کار با ابزارهای اتوماسیون و مدیریت پیکربندی از مباحث کلیدی در پروژه‌های Devops هست و Puppet به ‌عنوان ابزار مدیریت و زیرساخت بهترین این نرم‌افزارها هست. ابزارهای اتوماسیون سازی زیاده؛ اما در دوره Devops گاتاکد روی مهارت کار با پاپت (Puppet) کار می‌کنیم و در این بخش هر چه ماهرتر خواهید شد.

ابزارهای ایجاد و مدیریت پایپ لاین در Devops (CI/CD)

مدیریت پایپ لاین از دیگر وظایف پایه متخصصین Devops هست و برای این کار به ابزارهایی مثل CI/CD نیاز دارند. در واقع این ابزار از دو بخش یعنی CI (مدیریت ادغام مداوم) و CD (مدیریت تحویل مداوم) شکل گرفته. این ابزار برای آن هست که بتونی در Devops خودکارسازی فرایندهای ادغام و بروزرسانی سورس کد، بیلد و تست تا استقرار نرم‌افزار رو انجام دهید. آموزش CI/CD از بحث‌های پیشرفته در مهارت کار و آموزش دواپس برای مدیریت پروژه‌های خیلی بزرگ هست.

آموزش دواپس

آیا لازمه که همه این ابزارها رو یاد بگیرید؟

احتمالا با معرفی ابزارهای کاربردی Devops این حس برات پیش اومده که با چه فضای سخت و بزرگی روبرو هستی و قراره تا یه عالمه فضای مختلف رو کار کنید. اما آیا لازمه که همه‌ی این ابزارها رو بلد باشید؟

یادت باشه که متخصص Devops بالاترین جایگاه در یه پروژه نرم‌افزاری رو داره و به نوعی هماهنگ‌ کننده تیم‌های مختلف از توسعه تا عملیات هست. این فرد لازمه تا مهارت کافی و آشنایی کامل از کار هر دو گروه داشته باشه و همه این ابزارها بهش کمک می‌کنه تا مدیریت پروژه در گروه‌های جداگانه با کارهای مختلف اما مرتبط با هم رو دست بگیره.

قطعاً نیازی نیست که همه ابزارهای مانیتورینگ و یا تست و یا مدیریت کانتینر رو یاد بگیرید. اما قطعاً لازمه که از تمام شاخه فعالیت‌ها و وظایف Devops روی حداقل یک ابزار مسلط باشید. در دوره آموزش دواپس گروه گاتاکد کاملاً جامع برای این موضوع کار کردیم و قراره تا پکیج کاملاً کاربردی از ابزارهای مفید و مطرح دواپس رو یاد بگیرید تا در عمل از پس اجرای پروژه‌های پایه بربیاید.

مزایای یادگیری و کار با دواپس چیست؟

بدون دواپس هم کار پروژه‌های مختلف توسعه و عملیات نرم‌افزارها انجام می‌شه و به همان سبک کلاسیک تیم‌های توسعه تا عملیات کارهای خودشون رو انجام خواهند داد. اما قطعاً در پروژه‌های بزرگ مدیریت کارها سخت و سرعت اجرای پروژه کند می‌شه. استفاده از دواپس برای مدیریت بهتر کارها هست و مزایای قابل ‌توجهی داره. مثل:

1.     سرعت تکمیل پروژه‌ها از توسعه تا عملیاتی شدن و تحویل رو افزایش می‌ده و باعث نتایج بهتری در سازگاری و تغییرات بازار خواهد شد.

2.     قابلیت اطمینان اجرای درست پروژه‌های تولید نرم‌افزار رو بالاتر می‌بره. از طرفی بهت اجازه می‌ده که هر چه سریع‌تر و البته بهتر هر نوع تغییر رو رصد کنید و مدیریت پروژه برای تحویل سریع‌تر رو دست بگیرید.

3.     برای اجرای پروژه‌های بزرگ با ریسک کمتر کارایی خوبی داره.

4.     در بهبود همکاری اعضای مختلف پروژه از تیم توسعه تا تیم عملیات نقش مؤثری داره.

5.     برای افزایش امنیت اجرای پروژه و حفظ کنترل و انطباق بدون به خطر افتادن امنیت پروژه نقش تعیین‌ کننده‌ای داره.

بازار کار Devops در ایران چطوره؟

خیلی‌ها در همون ابتدای آموزش Devops یه سوال خیلی ساده اما مهم دارند. اینکه آیا Devops در ایران کارایی داره؟ بازار کار این مهارت در ایران و جهان چطور هست؟ درکل Devops از جمله ساختارهای جدید دنیای برنامه‌نویسی هست و متخصص Devops در دسته‌بندی مشاغل نوپا محسوب می‌شه. اما تقریباً تمام دنیای بزرگ برنامه‌نویسی متوجه اهمیت Devops هستند و شرکت‌هایی که کارشناس این رشته رو استخدام می‌کنند، رو به افزایش هستند.

نکته کلیدی جدید بودن این رشته هست، تا جاییکه حتی برای استخدام اکثر شرکت‌ها نیازی به ارائه سابقه کار ندارید. همین نکته کافیه تا خیلی راحت و پس‌ از پایان دوره آموزش Devops به ‌راحتی وارد بازار کار شوید و بدون دغدغه سابقه بهترین فرصت‌های شغلی رو با حقوق و جایگاه بالا در اختیار بگیرید.

پیش‌ نیاز دوره دواپس چی هست؟

دوره Devops تقریباً در بالاترین سطح از فهرست جامع آموزش برنامه‌نویسی قرار داره و کارشناس‌های خبره بک اند و یا فرانت اند برای یادگیری این مهارت دست ‌به ‌کار هستند. به ‌هر حال لازمه تا پس ‌زمینه دانش کافی از فعالیت‌ها در تیم توسعه و تیم عملیات داشته باشید. لازمه تا با محیط کار بک اند و البته فرانت اند آشنا باشید. همچنین لازمه تا حداقل یک زبان سطح بالا مثل پایتون و یا PHP رو در سمت سرور کار کرده باشید و از مفاهیم در زبان‌های کد نویسی فرانت اند مثل جاوا اسکریپت آشنا باشید. همچنین آشنایی با گنولینوکس و شبکه‌های کامپیوتری در سطح نتورک پلاس ضروری هست. البته تسلط به زبان انگلیسی آن‌هم در سطح مهارت‌های تخصصی یه بحث کاملاً ضروری برای آغاز دوره دواپس محسوب می‌شه. به‌ هر حال لازمه تا در جایگاه یه متخصص دست باز کد نویسی و باتجربه در زمینه برنامه‌نویسی باشی تا دوره آموزش Devops رو آغاز کنید.

قدم بعدی پس‌ از آموزش Devops چیه؟

دوره Devops یه جایی در مراحل پیشرفته و کاملاً سطح بالای برنامه‌نویسی قرار داره و افراد پس ‌از سپری کردن این دوره به مهره‌های کلیدی داخل سازمان تبدیل می‌شوند. اصول و تکنیک‌های Devops آنقدر جدیده که حتی خیلی از شرکت‌ها بدون نیاز به سابقه کار و تنها با توجه به مهارت‌ها و مدرک این رشته جذب می‌کنند. اگه در دوره دواپس شرکت کردی و تا پایان دوره آمدی و این آموزش رو تموم کردی، بهتره تا در قدم بعدی ابزارهای حرفه‌ای دواپس رو یاد بگیرید.

می‌تونی روی ابزارهای پیشرفته نظارت مثل Graphite کار کنید و یا از ابزارهای مجازی سازی و کانتینر سازی قدرتمند مثل VMWare رو یاد بگیرید. همچنین بهتره تا در زمینه ابزارهای سرویس ابری مثل Azure و یا Open Stack هم ماهرتر شوید تا هر چه بهتر بتونی تعامل گروه‌های توسعه تا عملیات رو کامل‌تر کنید.

چرا دوره آموزش Devops گاتاکد؟

فکر میکنی که بهترین دوره دواپس چه ویژگی هایی داره؟ یادگیری دواپس خیلی سخت نیست، به شرط آنکه بدونی این مهارت رو از کجا شروع کنی و قراره تا چه چیزهایی رو به‌جا و حساب ‌شده یاد بگیرید. انتخاب ابزارهای دواپس برای یادگیری و کار با این ابزارها خیلی مهمه و اگه استراتژی آموزش درستی نداشته باشید، ممکنه در این مسیر سردرگم بشی و حتی نتونی از ساختار دواپس سر در بیارید. دوره دواپس گاتاکد براساس نقشه راه تهیه شده و قراره تا از کاربردی‌ترین ابزارهای دواپس استفاده کنید. من شرکت در دوره آموزش Devops گروه گاتاکد رو بهت توصیه می‌کنم؛ چون قراره تا قدم به قدم و مهارت محور و با استراتژی برای یادگیری ابزارهای دواپس دست ‌به ‌کار شوید.

هزینه دوره Devops در گاتاکد

ما در گاتاکد هوای شما رو داریم و هزینه‌ها رو کاملاً اقتصادی در نظر گرفتیم تا بدون دغدغه وارد این فضا شوید و قدم به قدم مهارت‌های مورد نیاز رو یاد بگیرید. هزینه دوره Devops در گاتاکد کاملاً اقتصادی هست. البته قراره تا با یه هزینه منطقی این مسیر رو متکی بر نقشه راه سپری کنید و بدون دغدغه‌های مالی مهارت کار با Devops رو از صفر تا صد یاد بگیرید. اینجا بهترین دوره دواپس با قیمت مناسب در اختیار شما قرار میگیرد.

سوالات متداول آموزش DevOps

سوال:

بهترین ابزار کانتینر سازی در دواپس چی هست؟

پاسخ:

برای کانتینر سازی و مدیریت پروژه دواپس بهتره که از ابزار Docker (داکر) استفاده کنید.


سوال:

برای کنترل نسخه در Devops چه نوع ابزاری رو پیشنهاد می‌کنید؟

پاسخ:

کنترل نسخه برای مدیریت تغییرات پروژه با کمترین دردسر هست و از میان تمام ابزارهای تعریف ‌شده برای این کار بهتره که از Git (گیت) استفاده کنید.


سوال:

مدت ‌زمان آموزش Devops چه مقدار هست؟

پاسخ:

یادگیری دواپس به تلاش خودتون بستگی داره. اما در صورتیکه تلاش کنید، قادر هستی که این دوره رو در مدت زمان کوتاهی تمام کنید.