6 تا از بهترین منابع پلاگین نویسی وردپرس چیست؟
وردپرس مراحل پیچیده طراحی سایت رو خیلی سادهتر کرده و حالا شما هم میتوانید با آموزش برنامه نویسی وردپرس و بدون نیاز به کد نویسیهای طولانی یه سایت تمام عیار بسازید و از آن در فضاهای حرفهای استفاده کنید. اما در نهایت سایت وردپرس شما به افزونه نویسی (پلاگین) نیاز داره تا برای بسیاری از خدمات و امکانات مناسب باشد. پلاگین نویسی بخش پررنگی در کار با وردپرس هست و خوشبختانه منابع پلاگین نویسی وردپرس هم به اندازه کافی موجود هست.

محمود عراقی زاده

پلاگین یا همان افزونه برنامههای از پیش نوشته شده هستند که ویژگیها و عملکردهای جدیدی به وبسایت شما اضافه میکنند. دلایل یادگیری افزونه نویسی گسترده هست. به هر حال برای ساده شدن کد نویسیهای طولانی، کم حجم شدن وبسایت، بهرهمندی از قابلیتهای جدید و متنوع، صرفهجویی در زمان و خیلی موارد دیگه کافی هست تا به عنوان یک وردپرس کار حرفهای اهمیت افزونه نویسی رو جدی بگیرید. اما قطعاً به منابع پلاگین نویسی وردپرس نیاز دارید. در این مقاله از گاتاکد قصد داریم که 8 تا از بهترین ابزارهای توسعه دهندگان وردپرس رو معرفی کنیم.
ابزار ویرایشگر کد VS Code
به عنوان یه برنامه نویس وردپرس لازمه که از ابزارهای ویرایشگر کد استفاده کنید و قطعاً VS Code بهترین آنها هست. VS Code یه ساختار بزرگ برای سادگی در کد نویسی هست که میتوانیم به عنوان یکی از منابع پلاگین نویسی وردپرس معرفی کنیم. به هر حال در مسیر آموزش ساخت سایت وردپرسی لازمه که مهارت کار با این نوع ابزارهای ویرایشگر کد رو داشته باشید.
ویژوآل استودیو کد یا همان VS یه ویرایشگر کد منبع برای استفاده در سیستمهای عامل ویندوز، لینوکس و حتی OSD هست که برای کد نویسی و یا بازسازی کد کارایی داره. از این ویرایشگر کد برای کار با زبانهای زیادی مثل C، C#، سوئیفت، جاوا، جاوا اسکریپت و البته PHP استفاده میکنند. برای افزونه نویسی در وردپرس و در مرحله کد نویسی PHP لازمه که مهارت کار با این ابزار ویرایشگر کد رو داشته باشید. البته بهتره که از قبل آموزش پی اچ پی رو کامل کرده باشید. البته میتونی با خرید دوره PHP از گاتاکد در این مهارت به راحتی پیشرفت کنید.
Query Monitor ابزار توسعه وردپرس
Query Monitor از مهمترین منابع پلاگین نویسی وردپرس هست که در مرحله دیباگ کردن بهت کمک میکنه تا در توسعه وردپرس با مشکل خاصی روبرو نشوید. با Query Monitor خیلی ساده و سرراست میتوانید پشت صحنه عملکرد سایت رو بررسی کنید و هر نوع خطا و یا مشکل رو سریع و راحت پیدا کنید. با این ابزار میتوانید اطلاعات دقیق و لحظهای درباره عملکرد کوئریها، هوکها، انواع درخواستها و در کل جریان کارهای مختلف سایت وردپرس داشته باشید. برای همین هست که بهتره تا کار با این ابزار رو در مسیر آموزش ساخت سایت وردپرس یاد بگیرید. از Query Monitor میتوانید برای:
1- بررسی دقیق کوئریهای دیتابیس استفاده کنید.
2- برای بررسی کامل هوکها به کار بگیرید.
3- تمام خطاهای کد نویسی PHP رو بررسی کنید.
4- در آنالیز اسکریپتها و استایلها استفاده کنید.
به هر حال اگه از تیم توسعهدهندگان وردپرس و یا تولید پلاگین و قالبهای وردپرس هستید و یا لازمه که سرعت اجرای سایت رو بهینه کنید و در کل مسیر دیباگ کردن و خطایابی راحتتری رو تجربه کنید، استفاده از این ابزار در منابع پلاگین نویسی وردپرس سودمند هست.
Debug Bar برای اضافه کردن اطلاعات دیباگ به نوار ادمین
Debug Bar از جمله ابزارهای توسعه دهندگان وردپرس هست که اطلاعات فنی مفیدی رو به نوار ابزار مدیریت شما در وردپرس اضافه میکند. در توسعه وردپرس قطعاً از کار با این ابزار حسابی لذت خواهید برد. چون بدون نیاز به ویرایش مستقیم کد یا دیدن لاگها میتوانید اطلاعات مفید مثل کوئریهای SQL، درخواستها، زمان بارگذاری و حتی کَشها رو در اختیار بگیرید. Debug Bar عملاً عصای دست برنامهنویسهای وردپرس هست. با این ابزار میتوانید:
1. درخواستهای HTTP و کوئریهای دیتابیس رو بررسی کنید.
2. وضعیت حافظه و مدت زمان بارگذاری صفحه سایت رو ارزیابی کنید.
3. برای بررسی خطاهای کد نویسی در PHP استفاده کنید.
4. در نمایش هوکها به کار اندازید.
Debug Bar از ابزارهای توسعه دهندگان وردپرس هست که در ساخت پلاگینهای ساده و یا قالبهای سبک وردپرس کارایی زیادی داره و برای دیباگ سریع در مرحله تست وبسایت و اضافه کردن پلاگینهای مختلف استفاده میشود.
WP-CLI برای مدیریت سایت وردپرس
WP-CLI بهترین و قابل اعتمادترین ابزار خط فرمان در وردپرس هست که قطعاً از بهترین منابع پلاگین نویسی وردپرس معرفی شده و برای نصب پلاگینها، اضافه کردن هوکها، ساخت یوزرها و مدیریت دیتا کارایی دارد. با WP-CLI کار کردن در محیط وردپرس خیلی سادهتر انجام میشود. این ابزار بهت کمک میکنه تا بدون ورود به پیشخوان برای اجرای سریعتر، دقیقتر و حتی خودکار خیلی از کارها در محیط وردپرس دست به کار شوید. برای همین قابلیتهای دست باز هست که از منابع پلاگین نویسی وردپرس معرفی شده و کاربردهای زیادی دارد. یادگیری این ابزار از جمله مهمترین برنامه ها در دوره جامع Wordpress هست.
ویرایشگر کد PHP Storm برای سادگی در کد نویسی وردپرس
PHP Storm نوعی محیط توسعه مجتمع هست که برای بهینهسازی و سادگی مراحل کد نویسی زبان PHP توسعه پیدا کرده است. از این ابزار میتوانید به شکل گسترده برای کد نویسی سادهتر در HTML، CSS و حتی Java Script هم استفاده کنید. اما از آنجا که اساس وردپرس بر کد نویسی PHP هست، قطعاً یکی از بهترین ابزارهای توسعه دهندگان وردپرس شده و کاربردهای زیادی داره، مثل:
1- از PHP Storm میتوانید برای تکمیل خودکار و کاملاً هوشمند فرآیند کد نویسی PHP استفاده کنید.
2- از فانکشنها، هوکها و ساختار کلی وردپرس پشتیبانی میکنه که در تکمیل بهتر کد نویسی استفاده میشه.
3- برای دیباگ کردن (اشکال زدایی) در محیط PHP برای کد نویسی وردپرس کارایی داره.
4- میتوانید PHP Storm رو با ابزارهایی مثل Git ادغام کنید و تسلط بهتری در کنترل نسخه داشته باشید.
اگه در تیم توسعه وردپرس فعالیت میکنید و به ابزارهایی برای افزایش سرعت، بررسی و اصلاح سریع خطاها، ارتقای امنیت و تهیه کدهای بهینه شده نیاز دارید، قطعا ویرایشگر کد PHP Storm میتواند بهترین و موثرترین ابزار برای شما باشد.
PHP My Admin برای مدیریت پایگاه داده وردپرس
PHP My Admin از جمله ابزارهای وب هست که انحصاراً برای مدیریت پایگاه داده در ساختار My SQL طراحی شده و از بهترین ابزارهای توسعه دهندگان وردپرس هست. این ابزار به شکل اپن سورس و کاملاً رایگان عرضه شده که بهت کمک میکنه تا پایگاه داده My SQL رو از طریق رابط گرافیکی تحت وب کنترل کنید. در واقع PHP My Admin مخصوص افرادی هست که علاقه دارند تا بدون نوشتن دستورات SQL انواع عملیاتهای مختلف دیتابیس رو مدیریت کنند. با این ابزار دیگه دغدغه کد نویسیهای طولانی برای طراحی پایگاه داده وردپرس رو نداری؛ چون:
1- برای مدیریت کامل پایگاه داده از قبیل ایجاد، ویرایش و یا حذف بخشی از قسمتها، طراحی جداول و ردیفها و مدیریت کامل فیلدها کارایی داره.
2- میتوانید برای اجرای مستقیم دستورات SQL خصوصاً اجرای کوئریها در شرایطی ساده و سرراست استفاده کنید.
3- مدیریت کاربران و مقدار دسترسی آنها به دادهها و نوع مجوزها برای هر کاربر رو تعیین کنید.
4- نظارت کامل بر عملکرد دیتابیس وبسایت وردپرس داشته باشید.
بدون تردید PHP My Admin از قویترین ابزارهای مدیریت پایگاه داده در وردپرس هست؛ اما همه ماجرا نیست. برای مدیریت پایگاه داده در وردپرس میتوانید از دیگر ابزارهای مشابه و البته خیلی خوب مثل Adminer و یا WP-DB Manage هم استفاده کنید. به هر حال مدیریت پایگاه داده بخشی از وظایف کلیدی وردپرس کارها هست.
ابزار Advanced Custom Fields برای سفارشی سازی فیلدها
کار کردن با قالبهای وردپرس از جمله اولین مهارتها و وظیفه پایه هر برنامه نویس وردپرس هست و این افراد باید توانایی کافی برای سفارشیسازی قالبها داشته باشند. ACF یا همان Advanced Custom Fields یکی از بهترین ابزارها برای ساخت فیلدهای سفارشی در قالبهای وردپرس هست.
این ابزار خیلی ساده بهت اجازه میده تا فیلدهای سفارشی (Custom Fields) رو به بخشهای مختلف وبسایت وردپرس مثل نوشتهها، برگهها، کاربران و یا دسته محصولات ووکامرس اضافه کنید. البته برای اینکار دیگه نیازی به کد نویسیهای طولانی ندارید. فکر اینکه برای تغییر هر بخش وبسایت نیاز به کد نویسی باشه واقعاً سخت هست. اما این ابزار کار توسعه وردپرس رو خیلی سادهتر کرده و ازاشتباهات رایج پلاگین نویسی وردپرس کم میکند. این ابزار از بهترین منابع پلاگین نویسی وردپرس هست؛ چون:
1- در ساده کردن ساخت سایتهای داینامیک تأثیر داره.
2- بدون نیاز به ساخت پنلهای اختصاصی کار میکنه.
3- با اغلب قالبها و پلاگینها کاملاً سازگار هست.
ابزار Light House برای بهینه کردن عملکرد و سئو سایت وردپرس
سایتهای وردپرس هم به سئو نیاز دارند. در غیر این صورت برای موتورهای جستجو جذاب نیستند و رتبه نمیگیرند. البته نیازی نیست تا برای سئو سایتهای وردپرس نگران باشید. چون میتوانید هوشمندانه از ابزار خیلی قدرتمند Light House استفاده کنید.
Light House نوعی ابزار متن باز هست که توسط گوگل معرفی شده و برای تحلیل و بهینهسازی عملکرد وبسایت ها (سئو سایت) خصوصاً سایتهای وردپرس استفاده میشود. از این ابزار میتوانید برای هر چه سریعتر شدن، قابل دسترسی بودن و حتی سازگارتر شدن سایت وردپرس خود بدون دغدغه استفاده کنید. یادگیری این ابزار در طول دوره متخصص وردپرس سومند هست.
Light House میتونه از بهترین ابزارهای توسعه دهندگان وردپرس باشه، چون:
1- برای بررسی عملکرد و سرعت بارگذاری سایت کارایی داره.
2- در استفاده بهینه از منابع تأثیرگذار هست.
3- برای ارتقاء امنیت سایت و جلوگیری از آسیبپذیری آن در مقابل کدهای ناسازگار سودمند هست.
توصیه هایی برای استفاده از منابع پلاگین نویسی وردپرس
وردپرس فقط یه قالب هست که قراره ساختار پایه وبسایت شما رو راهاندازی کند. اما در کل یک ساختار خیلی ساده به شما تحویل میدهد و این شما هستید که باید برای سفارشی سازی و تغییر قالبها تا اضافه کردن قابلیتها دست به کار شوید. ابزارهای توسعه دهندگان وردپرس همگی برای همین نکته کلیدی هستند. اینکه چگونه و از چه مسیری به قابلیتهای کاربردی بهتری در وبسایت وردپرس خودمان دسترسی داشته باشیم. در اینباره چند توصیه رو جدی بگیرید:
1- حتماً از مستندات رسمی وردپرس استفاده کنید. این مستندات معرفی شده بهترین منابع پلاگین نویسی وردپرس هستند که در آنها با موضوعاتی مثل ساختار پلاگین، هوکها، دیتابیس، امنیت پلاگین و شورت کدها آشنا میشوید.
2- کتابهایی مفید در اینباره مطالعه کنید. کتاب پلاگین نویسی وردپرس در بازار زیاد هستند که برخی از آنها مستندات خوب و مسیر یادگیری عمیقی دارند.
3- از سورس پلاگینهای متن باز وردپرس برای یادگیری استفاده کنید. تعداد زیادی پلاگین متن باز در محیط اجرایی وردپرس هست که میتوانید برای بررسی و توسعه آنها در یادگیری مهارتهای پلاگین نویسی وردپرس استفاده کنید.
4- به انجمنها و جامعههای بینالمللی و آنلاین بپیوندید. به عنوان مثال میتوانید از انجمن Stack Overflow برای پوششهای فنی در کد نویسی و یا از انجمن Wordpress Support Forums برای تبادل نظر و راهنمایی از مراجع رسمی وردپرس استفاده کنید.
5- کار با ابزارهای توسعه دهندگان وردپرس رو جدی بگیرید. به عنوان مثال میتونید از ابزارهایی مثل WP-Debug برای خطایابی و دیباگ کردن و یا از Query Monitor برای بررسی عملکرد کوئریها و هوکها و یا از Plugin Boiler Plates که اسکلت آماده هست، برای شروع پلاگین نویسی استفاده کنید.
سوالات متداول منابع پلاگین نویسی وردپرس
بهترین ابزار ویرایشگر کد در توسعه دهندگان وردپرس چی هست؟
PHP Storm قطعاً قویترین ابزار ویرایشگر کد در توسعه وردپرس هست. اما میتونید روی قابلیتهای Visual Studio هم حساب باز کنید.
بهترین منابع پلاگین نویسی وردپرس برای توسعه محلی (Local Development) چی هست؟
برای توسعه محلی وردپرس هم ابزارهای متنوع طراحی شده که Local by Fly Wheel از بهترین آنها هست. همچنین در اینباره میتونید از ابزار قدرتمند Devkinsta هم استفاده کنید.
اگه بخوایم برای مدیریت پایگاه داده از داخل داشبورد وردپرس اقدام کنیم، چه ابزاری رو توصیه میکنید؟
قطعاً مدیریت پایگاه داده از داخل داشبورد وردپرس جذاب و سودمند هست و برای چنین کاری هم میتونید از ابزار WP-DB Manager استفاده کنید.
برای ساخت پست تایپ و در کل ایجاد تاکسونومی سفارشی چه نوع افزونهای در وردپرس کارایی داره؟
برای اینکار استفاده از افزونه Regenerate Thumbnails رو توصیه میکنیم.
مستندات رسمی وردپرس رو از کجا تهیه کنیم؟
Plugin Developer Handbook از جمله مستندات رسمی وردپرس هست که به عنوان منابع پلاگین نویسی وردپرس معرفی شده و برای یادگیری عمیق و کار با وردپرس سودمند هست.
درآمد افزاونه نویسی چقدره؟ آیا بازار کار خوبی در ایران داره؟
درآمد مهارت های افزونه نویسی ارتباط مستقیم با مهارت های شما دارد و بهتر است که در این حرفه هر چه آپدیت تر باشید. اما در کل از جمله مشاغل پولساز جهان رایانه ای است.