چرا یادگیری پلاگین نویسی ضروری است؟ | راهنمای کامل برای توسعه
پلاگین نویسی بخشی از مهارتهای برنامهنویسی است و برای ارتقاء قابلیتهای کاربردی وبسایت ها و تعامل بهتر با کاربران به این مهارت نیاز دارید. یادگیری پلاگین نویسی پس از آموزش برنامه نویسی وردپرس قرار داره و برای ایجاد قابلیتهای جدید و یا سفارشی شده در سایت استفاده میشود.

محمود عراقی زاده

پلاگین (Plug-in) برنامههای کوچکی هستند که سوار بر برنامههای بزرگتر شده و قابلیتهای ویژه برای آن ایجاد میکنند. یه پلاگین به تنهایی کاربردی نداره، اما اگه سوار بر یه برنامه بزرگتر بشه برای ایجاد امکانات متنوع کارایی دارد. یادگیری پلاگین نویسی بهت کمک میکنه تا بدون نیاز به کد نویسیهای بزرگ برای وبسایت خودتان قابلیتهای ویژه اضافه کنید و در تعامل بهتر با کاربران قرار بگیرید. از طرفی بهت کمک میکنه تا محیط وبسایت خودت رو سفارشیسازی کنی و ساختار ایدهال رو در سریعترین زمان و با کمترین هزینه ایجاد کنید. آموزش افزونه نویسی وردپرس بخشی از برنامههای جامع گروه گاتاکد هست. اما بهتره تا اندکی بیشتر از اهمیت و دلایل یادگیری افزونه نویسی بدانید.
پلاگین چیست؟ و چرا مهم است؟
آیا تا حالا قابلیتها و کاربردهای مختلف وب سایتها و یا نرمافزارها رو لیست کردید؟ چند تا قابلیت رو میشناسید و یا از آن استفاده میکنید؟ قطعاً همین حالا دهها نوع قابلیت و امکانات کاربردی رو در نظر دارید. اما آیا در همهی وبسایتها و یا همهی سیستمهای نرمافزاری به تمام این قابلیتها نیاز دارید؟ در این صورت برنامه خیلی بزرگ و پیچیده و حجیم در اختیار دارید که احتمالاً از خیلی بخشها استفاده نکنید.
ولی دنیای برنامهنویسی مسیر بهتری رو در نظر گرفته. چون قراره که یه ساختار پایه و سبک ایجاد کنید و در ادامه قابلیتها و کاربردهای مورد نظر خودتون رو به این ساختار پایه اضافه کنید. این همان پلاگین نویسی در دنیای بزرگ برنامهنویسی هست. چون پلاگین، برنامهها و یا کدهای نرمافزاری هستند که بر برنامههای دیگر سوار میشوند و آنها رو کاملتر میکنند. خلاصه با یادگیری پلاگین نویسی این فرصت رو داری که محیط وبسایت خودت رو سفارشی سازی کنی و در تعامل بهتر با کاربران قرار بگیرید.
دلایل یادگیری افزونه نویسی
در دنیای بزرگ برنامهنویسی هزار نوع پلاگین وجود داره و هر روز به این تعداد افزوده میشود. اما قرار نیست که از همهی پلاگینها در وبسایت یا نرمافزار خودتان استفاده کنید، بلکه باید آگاهانه و با توجه به نیازی که دارید، پلاگین مناسب رو تهیه کرده و در برنامه خودتان اضافه کنید. دلایل یادگیری افزونه نویسی برای همین قابلیتهای سفارشی سازی هست. البته منابع پلاگین نویسی وردپرس خیلی زیاده و قاعدتاً باید هدفمند این منابع رو بررسی کنید. اما اگه بخواهیم از اهمیت و دلایل یادگیری افزونه نویسی صحبت کنیم، قطعاً لازمه که به نکات زیر توجه کنید:
فرصت ایده آل برای توسعه نرم افزار هست
با یادگیری پلاگین نویسی این فرصت رو داری که هر نوع قابلیت رو به سایت یا نرمافزار خودت اضافه کنید. پلاگینها برنامههای متفاوت با قابلیتهای مختلف هستند، اما همهی آنها به یک شکل بر بدنه اصلی نرمافزار اضافه میشوند. وقتی پلاگین نویسی بلد باشی، به راحتی میتوانید نرمافزارهای خودت رو کاملاً سفارشی شده توسعه دهید.
صرفه جویی در زمان
اگه قرار باشه تا برای هر قابلیت جدید از صفر کد نویسی کنی، قطعاً زمان خیلی زیادی رو از دست خواهی داد. از طرفی ممکنه دانش کد نویسی برای تولید آن قابلیت رو نداشته باشید که در این صورت باید پروسه یادگیری و پیدا کردن منابع رو سپری کنید. خلاصه بدون مهارت در پلاگین نویسی مثل آن هست که چرخ رو یه بار دیگه اختراع کنید. فکر میکنی فرصت کافی این اندازه کد نویسی برای رسیدن به یه قابلیت معمولی رو دارید؟
پشتیبانی راحت از ویژگی های جدید
پلاگینها توسط سازندگان خودشان مداوم آپدیت میشوند. از طرفی بروزرسانی پلاگین هم خیلی ساده و سریع انجام میشود. به همین سادگی اگه یادگیری پلاگین نویسی رو جدی بگیرید و از پلاگینهای خوب و معتبر استفاده کنید، دیگه نگران به روز بودن قابلیتها نیستید. چون میتوانید از پشتیبانی خوب و ویژگیهای جدید اضافه شده به پلاگینها استفاده کنید.
کاهش حجم برنامه و افزایش سرعت
با یادگیری پلاگین نویسی این فرصت رو دارید که برنامههای کمحجم تری بنویسی و بعدها با اضافه کردن افزونه قابلیتهای آن رو کاملتر کنید. به این ترتیب حجم کد نویسی خیلی کم هست و سرعت اجرای نرمافزار خیلی بالاتر هست.
کاربرد پلاگین چیست؟
کاربردهای پلاگین خیلی گسترده هست و به نوع کد نویسی و اهداف طراحی آن بستگی داره. صدها نوع پلاگین در سراسر دنیا برای صدها نوع قابلیت مختلف کد نویسی شده که برخی معتبر هستند و از جانب سازندگان دائماً بهروز میشوند و برخی دیگر خیلی اعتباری ندارند.
نکته کلیدی نوع نیاز شما برای ایجاد یک قابلیت اضافی هست. به عنوان مثال اگه بخواید قیمت محصولات فروشگاه اینترنتی خود رو با نوسانات قیمت دلار کاملاً خودکار بهروز کنید، کافیه تا پلاگین مناسب این قابلیت رو به سایت خود اضافه کنید و یا برخی پلاگینها مثل Wprocket که برای افزایش سرعت وبسایت طراحی شدهاند و برخی دیگر برای ویرایش عکس، تماشای فیلم، ایجاد فیلتر روی تصاویر و حتی استفاده از هوش مصنوعی و خیلی موارد دیگه، تنها مثالهای کوچکی از قابلیتها و کاربرد پلاگین هستند.
پلاگین نویسی در وردپرس
پلاگین نویسی بیش از هر جایی در وردپرس کارایی داره و برای ایجاد قابلیتهای جدید در سیستم پایه وردپرس استفاده میشه. تا جاییکه تعداد زیادی کتاب های افزونه نویسی وردپرس تهیه شده و خیلیها از قابلیتهای متنوع پلاگین در توسعه وبسایتهای وردپرس استفاده میکنند.
یادگیری پلاگین نویسی برای آنها که در سطح وردپرس کار میکنند، الزامی هست. چون وردپرس به تنهایی کارایی زیادی نداره و باید از افزونهها برای تعریف قابلیتهای جدید به آن استفاده کنید. بدون استفاده از پلاگین محیط وردپرس خیلی خشک و دستوپا بسته هست. اما صدها نوع پلاگین مخصوص وردپرس طراحی شده که هر کدام میتوانند محیط کاربردی وردپرس رو به کل دگرگون کنند. برای همین است که یادگیری پلاگین نویسی به بخشی از برنامه آموزش ساخت سایت وردپرس تبدیل شده است.
مهارت های مورد نیاز برای افزونه نویسی وردپرس
در آموزش برنامه نویسی وردپرس با جزئیات راجع به نکات کلیدی چگونگی اضافه کردن افزونه صحبت کردهایم. اما قبل از هر کاری لازم هست که مهارتهای پیش نیاز افزونه نویسی در وردپرس رو یاد بگیرید. اگه برنامه نویس وردپرس هستید و یا قرار هست در این سطح مهارتهای خودتان رو کامل کنید، برای یادگیری پلاگین نویسی به این مهارتهای پایه نیاز دارید:
1. به طور کامل با محیط وردپرس و امکانات آن آشنا باشید.
2. برنامهنویسی با زبان PHP رو بلد باشید. زیرا تمام پلاگینهای وردپرس با زبان PHP نوشته شدهاند و مهارت کار با این زبان برای افزونه نویسی الزامی هست.
3. به آشنایی مقدماتی زبانهای فرانت اند مانند HTML و CSS برای ساخت رابطهای کاربری پلاگین نیاز دارید.
4. با توابع وردپرس و کاربرد هر کدوم از آنها آشنا باشید.
5. با اصول کار MySQL در کد نویسی دیتابیس آشنا باشید.
اهمیت آموزش زبان برنامه نویسی PHP در افزونه نویسی وردپرس
افزونه نویسی در واقع فرایند اضافه کردن یه نرمافزار روی یه نرمافزار دیگه هست و در این مسیر لازمه که مقداری کد نویسی انجام شود. با کد نویسی میتوانیم ساختار برنامه داخل افزونه رو در ساختار برنامه اصلی نرمافزار اضافه کنیم. تمام مراحل یادگیری پلاگین نویسی نیز برای درک صحیح همین مرحله کد نویسی هست و اگه قراره تا در وردپرس از افزونهها استفاده کنید، باید از مهارت کافی زبان PHP مطلع باشید.
تمام پلاگینهای وردپرس با زبان PHP نوشته میشوند و الحاق آن به یک برنامه بزرگتر هم از طریق همین زبان انجام میشود. برای همین به توسعهدهندگان وردپرس توصیه میکنیم که حتماً آموزش پی اچ پی رو جدی بگیرند تا کاملاً حساب شده و البته حرفهای برای پلاگین نویسی در وردپرس دست به کار شوند.
مراحل پلاگین نویسی در وردپرس
یادگیری پلاگین نویسی خیلی سخت نیست و بسته به اینکه قراره در چه نوع نرمافزاری از پلاگین استفاده کنید، لازم هست که زبان پایه آن رو یاد بگیرید. مثل زبان برنامهنویسی PHP که زبان پایه در پلاگین نویسی وردپرس هست و در بخش قبلی از اهمیت آن گفتیم. از آنجا که بخش بزرگی از پلاگین نویسی برای سایتهای وردپرس انجام میشه، مراحل این کار رو برای افزونه سازی در محیط وردپرس توضیح میدهیم. برای پلاگین نویسی در وردپرس لازمه که مراحل زیر رو سپری کنید:
انتخاب نام برای افزونه
در اولین قدم باید نامی مناسب برای پلاگین خود انتخاب کنید. نامی که آن رو برجسته، متمایز و کاربردی کند. بعدها که افزونه رو اضافه کردید، از همین نام برای پیدا کردن و کارایی استفاده میکنید. در نامگذاری به فارسی و انگلیسی هیچ محدودیتی ندارید.
ساخت فولدر پلاگین و فایل PHP
در گام بعدی پلاگین نویسی وردپرس باید یک پوشه به نام پلاگین ساخته و فایل PHP برای الحاق پلاگین به بدنه سایت رو داخل همین پوشه قرار بدهید.
افزودن هدر فایل
در گام بعدی پلاگین نویسی باید نام و اطلاعات پلاگین رو وارد کنید. در این بخش به یک کد کامنت به زبان PHP نیاز دارید. از همین هدر برای ارسال اطلاعات افزونه به وردپرس استفاده میکنند. پارامترهای خاص برای اضافه کردن اطلاعات شناسه افزونه تعریف شده که لازمه تا هر پارامتر رو به درستی تکمیل کنید.
اضافه کردن Function به افزونه وردپرس
این بخش مهمترین مرحله افزونه نویسی در وردپرس هست. چون قراره که کارکردها (Funvtion) افزونه رو به ساختار سایت وردپرس اضافه کنید. قاعدتاً لازمه که کد نویسی مناسب به زبان PHP و با توجه به نوع افزونه در این بخش اضافه بشه و باید با توجه به ساختار پلاگین و نوع کاربرد آن برای کد نویسی در این مرحله اقدام کنید.
ذخیره سازی فایل پلاگین
پلاگین آماده شده رو میتوانید در سایت وردپرس خودت اضافه کنی و یا به شکل فایل زیپ در بیاری و در کامپیوتر ذخیره کنید تا در صورت نیاز به مشتریان معرفی کنید.
برای یادگیری پلاگین نویسی از کجا شروع کنید؟
پلاگین نویسی خصوصاً در وردپرس ماجرای خیلی سخت و پیچیده نیست که برای یادگیری آن به چالش بخورید. اما به هر حال زنجیرهای از کارها هست که باید به درستی و با برنامه همهی مراحل رو سپری کنید. یادگیری پلاگین نویسی از چندین بخش مختلف تشکیل شده و اگه لازمه تا این مهارت رو یاد بگیرید، بهتره که این مسیر رو سپری کنید:
1. با مفاهیم هاست، دامنه و راهاندازی سایت آشنا باشید.
2. با وردپرس و امکانات آن به طور کامل آشنا باشید.
3. مفاهیم پایه درباره پروتکلهای وب رو کامل یاد بگیرید.
4. در سطح مقدماتی کار با زبانهای CSS و HTML رو کار کنید.
5. بهتره که کار با نرمافزار جی کوئری (JQuery) رو یاد بگیرید و از اصول AJAX در جی کوئری مطلع باشید.
6. در سطح مقدماتی با زبان PHP کار کنید و مهارتهای پایه این زبان رو یاد بگیرید.
7. اصول API نویسی در PHP رو کار کنید.
8. با مفاهیم پایگاه داده و اصول کار با SQL در دیتابیس آشنا باشید.
9. اصول کار با برخی از پلاگینهای معروف و کاربردی وردپرس رو یاد بگیرید.
برخی از پلاگین های مهم در وردپرس
اگه بخوایم از همهی پلاگینهای وردپرس صحبت کنیم که باید ساعتها وقت بزاریم. ولی خب قطعاً در این مطلب که راجع به اهمیت و دلایل یادگیری افزونه نویسی هست، قید به همگی پلاگینها امکانپذیر نیست. اما اگه در یادگیری پلاگین نویسی جدی هستید، بهتره که این پلاگینهای معروف رو کار کنید:
1. پلاگین اسکرول به بالای صفحه
2. پلاگین نمایش جدیدترین مطالب و پربازدیدترین مطالب
3. پلاگین اضافه کردن نوشتههای مرتبط با پستها
4. پلاگین لایک و افزودن مطالب به لیست علاقهمندیها
5. پلاگین ورود، ثبتنام و بازیابی کلمه عبور توسط Ajax و طراحی سامانه پیامکی
6. پلاگین طراحی خبرنامه اختصاصی در سایت
7. پلاگین ارسال جدیدترین مطالب به کانال تلگرام
8. پلاگین نمایش پستهای پیج اینستاگرام
9. پلاگین اشتراک ویژه (VIP) با درگاه پرداخت
10.پلاگین اسلایدر محصول و کمپینها
11.پلاگین برای ایجاد فروش ویژه و کدهای تخفیف و یا تخفیفهای شگفت انگیز
12.پلاگین افزودن محصولات به لیست علاقهمندیها
13.پلاگین درگاه پرداخت زرپال (Payment API)
فکر میکنی تا چه اندازه به این پلاگینهای محبوب و کاربردی نیاز دارید؟ و یا استفاده از این پلاگینها چه اندازه در هر چه جذابتر شدن، محبوب شدن، تعاملی شدن و قاعدتاً جذب مخاطب و حتی فروش بیشتر محصولات و خدمات سایت تاثیر داره؟ قطعاً یادگیری پلاگین نویسی با قابلیت بهکارگیری این امکانات نقطه عطف بزرگی هست تا یه سایت ساده رو به یک وبسایت خاص و حرفهای تبدیل کنید.
جایگاه پلاگین نویسی در آینده
به عنوان یه وردپرس کار و یا یک برنامهنویس حوزه وب بهتره که یادگیری پلاگین نویسی رو جدی بگیرید. قابلیتها و امکانات جدید دنیای وب تازه شروع شده و هر روز که میگذره با ایدههای نوین و کاربردی و البته جذاب و مخاطب محور روبرو هستیم که نمیتوانید به راحتی از کنار آنها عبور کنید. حقوق پلاگین نویسی بسته به نوع کاربرد پلاگینها و خدمات متفاوت هست، اما دیگه وقت آن نیست که بخوای با یک سایت ساده کارهای بزرگ کنید. دلایل یادگیری افزونه نویسی زیاد هست و نباید این ماجرا رو دست کم بگیرید. هر چند برای آموزش وردپرس و پلاگین نویسی میتوانید از خدمات آموزشی گاتاکد استفاده کنید. در گاتاکد دورههای آموزش جامع برای وردپرس پیش بینی شده که حضور در هر کدام برای هر چه حرفهایتر شدن شما مفید هست.
سؤالات متداول یادگیری پلاگین نویسی
در یادگیری پلاگین نویسی به چه زبانهای برنامهنویسی نیاز داریم؟
در پلاگین نویسی قرار نیست تا برنامهنویس تمامعیاری باشید. اما لازمه که با زبانهای برنامهنویسی مثل CSS، HTML و PHP آشنا باشید.
در یادگیری پلاگین نویسی لازمه که اصول کار با پایگاه داده رو بلد باشیم؟
بله، آشنایی مقدماتی با SQL در برنامهنویسی پایگاه داده الزامی هست.
ابزارهای مورد نیاز پلاگین نویسی چه هستند؟
برای پلاگین نویسی به ابزارهای محیط توسعه محلی مثل WAMP برای نصب وردپرس و ویرایشگر کد مثل Visual Studio Code برای نوشتن کدهای PHP نیاز دارید.
آیا در اضافه کردن افزونه محدودیتی وجود داره؟
خیر، اما بهتر هست در اضافه کردن پلاگینها افراط نکنید. هر پلاگین جدید بار مضاعفی بر سایت هست. ترجیحا پلاگینهایی که استفاده نمیکنید را بهطور کامل پاک کنید.