توسعه دهنده وردپرس | مهارت های ضروری برای یک وردپرس کار حرفه ای
توسعه سایت با وردپرس خیلی محبوب و کاربردی شده و حالا خیلیها علاقه دارند تا از این CMS رایگان و قدرتمند برای طراحی و توسعه وبسایتهای خودشان استفاده کنند. البته برخی تعاریف غلط از قالبهای پیشفرض وردپرس در زبانها چرخیده و خیلیها انتظار دارند که با چند کلیک در وردپرس به سایت ایدهآل خودشون برسند. اما ماجرای برنامه نویس وردپرس به همین سادگیها که فکر میکنید نیست.

از طرفی قرار نیست تا تمام کد نویسیها برای بک اند و فرانت اند سایت رو خط به خط و جداگانه کد نویسی کنید. در واقع طراحی سایت وردپرس به سادگی کد نویسی بر روی قالبهای آماده هست. اما به حداقل اطلاعات پایه از ساختار وبسایت ها و در کل مهارتهای پایه کد نویسی نیاز دارید. به هر حال اگه علاقه دارید تا یه وردپرس کار حرفهای باشید و در این میان قراره تا سایتهای وردپرسی دست باز طراحی کنید، همراه این مقاله از گاتاکد شوید. چون قصد داریم تا از مراحل، مهارتها و تکنیکهای توسعه وردپرس صحبت کنیم.
برنامه نویس وردپرس کیست؟ و چه مهارت هایی دارد؟
وردپرس قالبهای آماده برای طراحی وبسایت های مختلف رو در اختیارت قرار میدهد، اما در مورد انتخاب قالبها و یا روش کار با آنها هیچ برنامه خاصی نداره و این شما هستید که باید مهارت کار با این فضای آماده رو یاد بگیرید.
کار با وردپرس مهارت کنار هم چیدن قطعات یه پازل از قالبها، افزونهها و توابع هست. وردپرس کار کسی هست که به خوبی قادر باشه تا قالبها و افزونههای وردپرس رو کد نویسی کنه و به درستی از توابع مستندات وردپرس در تکمیل پروژه خودش به کار بگیرد. هیچ دو سایت شبیه به هم نیستند و قرار نیست تا قابلیتها و فضاهای شبیه به هم داشته باشند. خلاصه اگرچه کار با وردپرس به سختی کد نویسی صفر تا صد با زبانهای پایه نیست، اما در نهایت لازمه که ساختار هر سایت رو در محیط وردپرس ایجاد کنید. بنابراین به مهارتهای توسعه وردپرس نیاز دارید. مهارتهایی برای نوشتن قالبها، افزونهها و بهکارگیری توابع وردپرس در جای مناسب برای اهداف کاربردی که در نهایت به تولید یه سایت وردپرسی قدرتمند بیانجامد.
طراحی سایت با وردپرس چه مزایایی داره؟
وردپرس نوعی سیستم مدیریت محتوا با ساختار آزاد و منبع باز هست که مخصوص طراحی وب سایتها و وبلاگهای نسبتاً کوچک توسعه پیدا کرده و امکانات خوبی برای سفارشی سازی محیط سایت و یا وبلاگ در اختیار دارد. وردپرس کاملاً رایگان هست و میتوانید در آن سایتهای بزرگ و حرفهای رو با کمترین هزینه طراحی کنید. طراحی سایت با وردپرس برای پروژههای کوچک و متوسط خیلی خوبه، چون:
1. وردپرس یک سامانه طراحی سایت کاملاً رایگان هست.
2. در مخزن وردپرس بیش از ۵۷ هزار پلاگین رایگان و کاملاً کاربردی وجود دارد.
3. برای طراحی وبسایت های مختلف با کاربردهای گوناگون به حجم کد نویسی کمی نیاز دارد.
4. تعداد زیادی پلاگین فریمیوم و پریمیوم برای وردپرس کاملاً رایگان در دسترس هست.
5. برنامه نویسهای حرفهای در سراسر دنیا همه روزه برای توسعه وردپرس دست به کار هستند.
6. وردپرس دائماً آپدیت میشه و همیشه با توجه به جدیدترین تکنیکهای طراحی وبسایت در اختیار شما قرار میگیرد.
7. وردپرس یه سیستم اپن سورس هست و کاربرد زیادی در پروژههای گوناگون کد نویسی دارد.
در کنار این قابلیتها که قطعاً هر کسی رو ترغیب میکنه تا برنامه نویس وردپرس بشه، این سیستم نقاط ضعفی هم داره و در خیلی موارد نمیتوانید بر کارایی ساختار وردپرس برای طراحی وبسایت های بزرگ و حرفهای حساب باز کنید.
مهارت هایی که هر وردپرس کار باید بداند
اگرچه وردپرس در کل یه ساختار برای طراحی وبسایت های آماده هست، اما این طور نیست که با باز کردن سیستم وردپرس و انتخاب چند گزینه وبسایت شما تهیه شود. بلکه قراره تا بخشهای مختلف هر پروژه رو از روی قالبها و پلاگینهای تعریف شده وردپرس انتخاب کنید. هر پروژه وردپرس مثل یه طرح خام هست و حالا این شما هستید که باید به مانند یک هنرمند آگاه از این طرح خام به یک سایت حرفهای و با تمام جزئیات برسید.
برنامه نویس وردپرس در هر دو سمت بک اند و فرانت اند زیر نظر ساختار وردپرس انجام میشود. البته برنامه نویسهای فول استک این مهارت رو دارند که کد نویسی رو در هر دو سمت بک اند و فرانت اند با ساختار آماده وردپرس انجام دهند. خلاصه اگه قراره تا وردپرس کار شوید، لازمه که برخی اطلاعات ضروری، مهارتهای پایه و استراتژی درست طراحی وبسایت رو یاد بگیرید. این مراحل با توجه به جایگاه فرانت اند و یا بک اند در ساختار وردپرس به قرار زیر هست:
شناخت کامل از طراحی وب و نحوه کارکرد وب سایت ها و سرورها
در اولین قدم برای آنکه برنامه نویس وردپرس شوید، باید دیدگاه فنی کامل و البته کاربردی از دنیای وب داشته باشید. نه اینکه لزوماً یک برنامهنویس تمام عیار حوزه بک اند و یا فرانت اند باشید، بلکه از آشنایی کافی در این فضاها برخوردار باشید. قاعدتاً آشنایی با زبانهای طراحی فرانت اند و نحوه تعامل با سرورها در بک اند الزامی هست. این اطلاعات به شما کمک میکنه که در مسیر توسعه وردپرس از افزونهها و قالبهای مناسبی استفاده کنید.
با مفاهیم UI و UX آشنا باشید
به رابط کاربری در طراحی وبسایت ها اصطلاحاً UI میگوییم. همچنین UX به معنای تجربه کاربری هست که در مرحله توسعه وبسایت ها مورد توجه قرار میگیرد. هر طراح سایت حتی کسانی که توسعه دهنده وردپرس هستند، لازمه که با مفاهیم رابط کاربری (UI) و تجربه کاربری (UX) آشنا باشند. این مفاهیم دربرگیرنده نحوه تعامل میان انسان و ماشین هست. وقتی از اصول این تعامل بدانید، قطعاً با نگاه بازتری برای توسعه وردپرس و طراحی سایت دست به کار میشوید.
آشنایی کامل با فتوشاپ و Adobe
به عنوان برنامه نویس وردپرس در سمت فرانت و برای طراحی رابط کاربری (UI) به فتوشاپ نیاز دارید. فتوشاپ بهت کمک میکنه که بتوانید تصاویر و فضاهای منحصربهفرد و المانهای مناسب هر بخش سایت خودت رو طراحی کنید. آشنایی کامل با Adobe در توسعه تجربه کاربری (UX) نیز ضروری هست و خلاصه لازمه که مهارت کار با هر دوی این ابزارها برای ویرایش تصاویر و رسیدن به محیط منحصربهفرد و خلاقانه رو داشته باشید.
مهارت کامل برای کد نویسی با زبانهای CSS و HTML
زبانهای CSS و HTML پایه اصلی توسعه فرانت اند هستند. با زبان HTML میتوانید ساختار کلی وبسایت رو شکل بدهید و از زبان CSS برای استایل دهی استفاده کنید. در توسعه وردپرس به مهارت کافی هر دوی این زبانها نیاز دارید. به هر حال لازمه تا ساختار پایه وردپرس رو به ساختار مورد نظر خودتان تغییر دهید و در نهایت آن را متناسب با محیط کاربردی و اهداف سایت استایل دهی کنید. برای همینه که هر وردپرس کار به مهارتهای کافی از زبانهای پایه فرانت اند مثل HTML و CSS نیاز دارد.
با فریم ورکهای CSS آشنا شوید
CSS زبان استایل دهی قدرتمند و خیلی کاربردی برای طراحی UI وبسایت ها هست و در هر چه زیباتر شدن و تعاملی شدن ظاهر سایت نقش دارد. این زبان چندین فریم ورک خوب و قدرتمند مثل Flexbox و یا Bootstrap رو در اختیار دارد. اگرچه برای توسعه وردپرس یادگیری همه این فریم ورکها ضروری نیست، اما به هر حال توصیه میکنیم که حداقل آشنایی با محیط و اصول کار فریم ورکهای CSS خصوصاً فریم ورک Flexbox داشته باشید.
با زبان برنامهنویسی PHP آشنا شوید
زبان PHP از بهترین زبانها برای توسعه بک اند وبسایتها هست. خصوصاً در وبسایتهای فروشگاهی و یا سازمانی که قراره با دادههای بزرگ و کاربران زیاد کار کنید، زبان سریع، ساده و البته اپن سورس PHP خیلی مناسب هست. برای آنکه در برنامه نویس وردپرس بهترین باشید، توصیه میکنیم که حتماً نیم نگاهی در آموزش و کسب مهارتهای مقدماتی PHP داشته باشید. البته در اینباره نگران نباشید. چون میتوانید با خرید دوره PHP از گاتاکد با کمترین قیمت و به سرعت به این زبان سطح بالا مسلط شوید.
با مقدمات دیتابیس MySQL آشنا شوید
اگه در توسعه وردپرس نیازی به طراحی پایگاه داده ندارید، اما توصیه میکنیم که تا حد آشنایی از ساختار پایگاه داده مطلع باشید و دیتابیس MySQL بهترین مرجع برای یادگیری این بخش هست. قاعدتاً یادگیری کامل ساختار دیتابیس در بهبود روند آموزش برنامه نویس وردپرس تأثیرگذار هست. یادت باشه که قراره تا با جریان بزرگی از دادهها کار کنید و مهارت در ایجاد دیتابیس در مدیریت دادههای بزرگ به کارت میاد.
برای یادگیری جاوا اسکریپت اقدام کنید
جاوا اسکریپت از آن دست زبانهای برنامهنویسی ساده، قدرتمند، قابل فهم و البته کارآمد در هر دو سمت فرانت اند و بک اند هست. البته در ساختارهای از پیش نوشته شده وردپرس دیگه نیازی به کد نویسیهای عمیق زبانهایی مثل جاوا اسکریپت ندارید. با این حال یادگیری مقدماتی این زبان در بهبود برنامه نویس وردپرس تأثیر مثبت داره و بهت کمک میکنه تا ساختار پروژه از فرانت اند تا بک اند رو یکپارچه کنید.
اصول نصب وردپرس و تکنیکهای کار با پنل وردپرس
یه برنامه نویس وردپرس باید توانایی نصب آن در سیستم رو داشته باشه تا در هر شرایطی و هر نوع سیستم کامپیوتری از آن استفاده کند. ممکنه که سیستم شما خراب شه و یا باید سیستم جدیدی تهیه کنید و به هر حال نرمافزار وردپرس به شکل پیش فرض در هر سیستمی نصب نیست. اما به عنوان یه توسعه دهنده وردپرس حتماً لازمه تا اصول درست نصب وردپرس از ابتدا تا انتها رو بلد باشید و در این کار به هیچکس دیگری نیاز نداشته باشید. از طرفی وردپرس کار باید توانایی کافی برای کار با پنل اصلی و ماژولهای الحاقی وردپرس رو داشته باشد.
اصول کار با توابع و مهارتهای API نویسی رو یاد بگیرید
توابع و API های وردپرس از قبل نوشته شده هستند و نیازی نیست که شما هم در محیط وردپرس API نویسی کنید. اما مهم هست که از اصول کار با API ها در ساختار وردپرس مطلع باشید. به هر حال سایت شما هم ممکنه که به جریان داده از دیگر وبسایت های معتبر نیاز داشته باشه و در این صورت آشنایی با API های وردپرس قدم کلیدی برای تکمیل مهارتهای توسعه دهنده وردپرس هست. برای آموزش وب سرویس نویسی دورههای جامع گاتاکد رو در اختیار دارید.
یادگیری توسعه و طراحی افزونه با قالب ووکامرس
اکثر وبسایت های طراحی شده با وردپرس برای ایجاد سایتهای کوچک فروشگاهی هستند که بعدها توسعه پیدا میکنند و به سایتهای بزرگی تبدیل میشوند. خلاصه اکثر وبسایت های فروشگاهی فرم و ساختار شبیه به یکدیگر دارند و برای طراحی آنها کافیه تا افزونه نویسی وردپرس با قالب ووکامرس رو یاد بگیرید. البته از افزونه ووکامرس نمیتوانید برای توسعه یه سایت خبری و یا شرکتی استفاده کنید. اما اگه قراره تا محصولاتی رو از طریق سایت و به شکل فروشگاهی بفروشید، قطعاً لازمه که اصول افزونه نویسی ووکامرس در ساختار وردپرس رو بلد باشید.
مواردی که ذکر کردیم، همگی از مهارتهای پایهای و یا حداقل مهارتهای ضروری هستند و به هر حال وقتی در محیط وردپرس وارد میشوید، لازمه که از قبل اندک آشنایی با ساختار طراحی وبسایت ها داشته باشید و خیلی هم دست و پا بسته در این حرفه وارد نشوید. برنامه نویس وردپرس تقریباً به سطح کار راهانداز از دانش طراحی سایت نیاز داره و یه وردپرس کار لازمه که اطلاعات کافی و مهارتهای مناسب از مقدمات طراحی سایت رو داشته باشد.
نقشه راه برای تبدیل شدن به وردپرس کار
دنیای طراحی سایت با وردپرس خیلی داغ و پررنگ هست و اگه یه وردپرس کار حرفهای با دانش کافی باشید، قطعاً پروژههای زیادی رو در اختیار خواهید گرفت. از طرفی مسیر شما برای تبدیل شدن به برنامه نویس وردپرس خیلی سخت نیست. کافیه قدم به قدم نقشه راه رو طی کنید. این نقشه راه به قرار زیر هست.
قدم اول: مبانی وردپرس رو یاد بگیرید
اولین کاری که باید بکنید، یادگیری کامل مبانی کار با محیط وردپرس هست. لازمه که محیط پیشخوان، نحوه ایجاد پست و برگه، اصول کار با رسانه و تصاویر، نصب افزونه، نکات سفارشی سازی، تنظیمات افزونه ها، انواع منوها و خیلی موارد دیگه از مبانی کار با محیط وردپرس رو یاد بگیرید.
قدم دوم: صفحه اولیه بر پایه ساختار HTML کد نویسی کنید
برای توسعه وردپرس لازمه که کد نویسی با HTML انجام بدهید. برای این کار هم به تگهای اساسی و اطلاعات کافی از نحوه ایجاد یک صفحه HTML ساده با تصاویر و لینک سازی و درج در جداول نیاز دارید. پس این مهارتها در کد نویسی با HTML رو یاد بگیرید و صفحه اولیه رو بسازید.
قدم سوم: چیدمان و استایل دهی صفحه با استفاده از CSS
برای سفارشی سازی و در کل طراحی ظاهر صفحات وبسایت به مهارت کافی کار با زبان استایل دهی CSS نیاز دارید. بهتره که طراحی رنگ و فونت، تعریف عرض و طول و ارتفاع تصاویر، اصول ایجاد تصویر پس زمینه و در کل چیدمان صفحه با استفاده از CSS رو یاد بگیرید.
قدم چهارم: تعاملات و جریان اطلاعات را با جاوا اسکریپت کد نویسی کنید
برای ارتباط سازی و ارسال و یا دریافت داده از محیط فرانت اند به سمت پسزمینه باید مهارت کافی کار با زبان جاوا اسکریپت رو یاد بگیرید. تقریباً به اطلاعات مقدماتی و کار راهانداز برای ساختارهای پایه وبسایت از طریق جاوا اسکریپت در برنامه نویسی وردپرس نیاز دارید.
قدم پنجم: برای ایجاد افزونه فرم از طریق JQuery اقدام کنید
فرمسازی از نکات کلیدی برای توسعه دهنده وردپرس هست و باید این کار را تقریباً در تمام وبسایت ها و ایجاد بخشهای مختلف محیط سایت ایجاد کنید. بهترین کار یادگیری افزونه نویسی از طریق JQuery Slider هست. مثلاً از طریق این نوع افزونه قادر هستید که یک فرم ثبتنام و یا موارد شبیه به آن رو در صفحه سایت وردپرس ایجاد کنید.
قدم ششم: چارچوب کلی فرانت اند سایت رو با استفاده از Boot Strap بسازید
بوت استرپ (Boot Strap) از فریم ورکهای خیلی خوب و محبوب در زبان استایل دهی CSS هست که برای ایجاد صفحات زیبا و ریسپانسیو (واکنش گرا) استفاده میشود. با به کارگیری بوت استرپ میتوانید صفحات سایت رو مناسب برای نمایش در دسکتاپ و یا موبایل طراحی کنید. بهتره که کار با فریم ورک بوت استرپ رو یاد بگیرید و چند صفحه ریسپانسیو در سایت بسازید.
قدم هفتم: برای ایجاد پایگاه داده از طریق MySQL اقدام کنید
وبسایت شما به پایگاه داده نیاز داره تا اطلاعات کاربران رو در آن ذخیره کنید. این کار با استفاده از MySQL انجام میشود. پس بهتره که تا حدودی از نحوه ایجاد پایگاه داده مقدماتی در MySQL بدانید. در ضمن با زبان PHP هم میتوانید این مرحله رو کامل کنید.
قدم هشتم: پست بسازید و انتشار دهید
وقتی صفحات سایت رو ساختی و پایگاه داده رو ایجاد کردی، حالا وقت آن هست که پست گذاری رو آغاز کنید. البته برای اینکار هم به اطلاعات مقدماتی از اصول کد نویسی با زبان PHP نیاز دارید. در عین حال میتوانید که از بوت استرپ برای مدیریت پستها استفاده کنید.
قدم نهم: پوسته ساده ای برای وردپرس سایت خود طراحی کنید
در این قدم باید با ساختار قالب استاندارد در وردپرس آشنا باشید و با تغییر در مقادیر Style.css و جابهجایی تنظیمات، به فرم و ظاهر ایدهآل صفحهی مورد نظر خود برسید. البته در این مرحله میتوانید با جابهجا کردن تنظیمات، انواع استایلها رو انتخاب کنی.
قدم دهم: با ساختار کلی قالب وردپرس آشنا شوید
برنامه نویس وردپرس به خوبی میدونه که چه وقت از چه نوع قالب استاندارد وردپرس استفاده کنه و چگونه به ساختار قالب سفارشی برسد. به هر حال لازمه که با ساختار قالبهای از پیش تعریف شده وردپرس آشنا باشید.
قدم یازدهم: افزونه نویسی وردپرس رو یاد بگیرید
محیط وردپرس ساده و از پیش تعریف شده هست، اما جلوی خلاقیتهای شما رو نمیگیره و میتوانید با هنر افزونه نویسی فضاهای کاملاً سفارشی شده با قابلیتهای متنوع برای صفحات سایت خودتان طراحی کنید. پلاگین نویسی بخش مهم در تکمیل مهارتهای وردپرس کار هست. نحوه کار در این بخش رو کاملاً جدی یاد بگیرید.
توصیه هایی برای آغاز برنامه نویس وردپرس
طراحی سایت با وردپرس خیلی سادهتر از طراحی آن با ساختارهای بدون پیش فرض و متکی بر کد نویسی هست. در واقع طراحان وردپرس با تهیه قالبها و فرمها ساختار رو برای شما تکمیل کردهاند و حالا این شما هستید که باید ساختارهای سفارشی شده مطابق با نیاز خودتان رو تهیه کنید. با این حال توسعه وردپرس چالشهای خاص خودش رو داره و لازم هست که اطلاعات پایه از طراحی سایت رو داشته باشید. از طرفی برنامه نویس وردپرس یه مهارت هست که مثل هر مهارت دیگری به تکرار و تمرین نیاز داره و لازمه تا قدمهای اساسی در نقشه راه رو با دقت و البته تمرین زیاد سپری کنید. برای آموزشهای لازم در این سطح و در کل راهاندازی یه وبسایت وردپرسی میتوانید از دورههای جامع گاتاکد استفاده کنید. در گاتاکد برای آموزش تمام مراحل و اصول برنامه نویسی وردپرس، دورههای جامع و کاربردی پیش بینی کردهایم.
سوالات متداول توسعه دهنده وردپرس
آیا لازم هست که برنامه نویس وردپرس زبانهای برنامهنویسی رو یاد بگیرد؟
بله، آشنایی کلی و توانایی کد نویسی مقدماتی در زبانها مثل PHP، HTML و CSS الزامی هست.
ابزارهای کاربردی توسعه دهنده وردپرس چه هستند؟ یادگیری چه ابزارهایی الزامی هست؟
یه وردپرس کار حرفهای لازمه که مفاهیم پایه در برنامهنویسی رو بلد باشه و باید مهارت کار با ابزارها مثل MySQL، PHP و HTML رو بدونه.
یادگیری کامل در حد حرفهای برنامه نویسی وردپرس چقدر زمان میبرد؟
یادگیری کامل تمام مهارتهای وردپرس خیلی سخت و زمانبر نیست. در کل میتوانید در چند ماه بر تمام فضای وردپرس مسلط باشید. اما پیشرفت شما به جدیت شما و تلاشتون در تمرین و تکرار بستگی داره.
با وردپرس میشه سایت های فروشگاهی بزرگ دایر کرد؟
بله، وردپرس توانایی کافی طراحی سایتهای بزرگ فروشگاهی رو داره و برای اینکار باید از افزونه ووکامرس استفاده کنید.
درآمد وردپرس کار چقدر هست؟
درآمد وردپرس کار به مانند هر مهارت دیگه به فاکتورهایی مثل تجربه، مهارت و حتی موقعیت جغرافیایی بستگی داره. در حال حاضر یه وردپرس کار حرفهای در آمریکا میتواند تا 90 هزار دلار درآمد سالیانه داشته باشد.