ترتیب یادگیری برنامه نویسی | نقشه راه صفر تا پیشرفته
دنیای مدرن رو برنامهنویسها ساختند و تو هم میتونی یکی از همین برنامهنویسهای حرفهای و البته هدفمند باشی، به شرط اینکه مسیر یادگیری زبانهای برنامه نویسی رو درست و گام به گام طی کنید. رعایت ترتیب یادگیری برنامه نویسی ضروری هست. نه اینکه بخوای طبق یه الگو حرکت کنی، بلکه قراره تا با توجه به نقشه راه یادگیری برنامه نویسی در این مسیر طولانی گم نشی و بدونی که هر زبان پیش نیاز چه زبانهای دیگری هست و برای یادگیری هر فریم ورک لازمه تا قبلش چه چیزهایی رو بلد باشید.

محمود عراقی زاده

دوره جامع طراحی سایت براساس نقشه راه تهیه شده. اینکه از زبانهای پایه مثل HTML و CSS شروع کنی و قدم به قدم مسیر رو ادامه بدی تا در نهایت به یه فول استک تبدیل بشوید. از طرفی ترتیب یادگیری برنامه نویسی به نوع فضای کار شما بستگی داره. به عنوان مثال مسیر یادگیری برنامه نویسی وب بک اند با مسیر یادگیری در فرانت اند متفاوته. حالا که خیلی جدی قراره دنیای برنامه نویسی رو فتح کنی، بهتره تا انتهای این مقاله همراه گاتاکد باشید. چون قراره تا با جزئیات از راهنمای برنامه نویس شدن صحبت کنیم.
چگونه برنامه نویسی را شروع کنم؟
قبل از هر اقدامی لازمه تا یه سری پیش نیازها رو تأمین کنید. در واقع لازمه تا به سطحی از مهارتهای پایه برسی و از لحاظ ذهنی آمادگی و توانایی لازم آغاز برنامه نویسی رو داشته باشید. خلاصه همین اول ماجرا با خودت رو راست باش و ببین اگه به دنیای بزرگ و تو در تو برنامه نویسی علاقه داری، وارد این ماجرا بشی و قبل از هر اقدام جدی یه سری پیش نیازها رو فراهم کنی، مثل:
- با اصول الگوریتم نویسی آشنا شو
- زبان انگلیسی کار کن و سعی کن تا سطح تخصصی اصطلاحات انگلیسی کامپیوتر رو یاد بگیری
- با منطق ریاضی در دنیای باینری آشنا شو
- صفر تا صد کار با کامپیوتر رو یاد بگیر
- تمام مهارتهای کار با اینترنت رو یاد بگیر
- روی مهارتهای تایپ کردن کار کن
- علم ساختمان داده رو مطالعه کن و از جزئیات آن مطلع باش
- روی مهارت درک مسأله و قدرت تجزیه و تحلیل خودت کار کن
وقتی این مهارتها رو داشته باشید، از نظر ذهنی آمادگی کافی وارد شدن در دنیای بزرگ برنامه نویسی رو دارید. ولی همین اول ماجرا باید تکلیف خودت رو روشن کنی. اینکه قراره در چه مسیری وارد بشوید. مسیرهای برنامه نویسی متفاوته و تنها برنامهنویسهای حرفهای فول استک توان وارد شدن همزمان در چند مسیر رو دارند.
مسیرهای مختلف برنامه نویسی چه هستند؟
دنیای برنامه نویسی خیلی بزرگ شده. آنقدر بزرگ که بعیده کسی حتی با سالها تجربه و کسب مهارت بتونه از تمام شاخههای مختلف برنامه نویسی سر در بیاره و کد نویسی کند. اما خوشبختانه همه چیز این دنیای بزرگ ساختاریافته و سر جای خودش هست. مسیرها مشخصه و هر برنامهنویس میدونه برای آغاز هر مهارتی باید چه چیزهایی رو یاد بگیره و پس از کسب هر مهارتی میتونه وارد چه فضاهای دیگهای بشود. مسیرهای اصلی نقشه راه یادگیری برنامه نویسی به قرار زیر هست:
- مسیر یادگیری برنامه نویسی وب (بک اند و فرانت اند)
- مسیر یادگیری برنامه نویسی هوش مصنوعی
- مسیر یادگیری برنامه نویسی اینترنت اشیاء (IOT)
- مسیر یادگیری برنامه نویسی موبایلی (اندروید و IOS)
- مسیر یادگیری برنامه نویسی بازی (سیستمی و تحت وب)
- مسیر یادگیری برنامه نویسی سیستمی
شما به عنوان یک برنامهنویس میتونی هر کدوم از این مسیرها رو انتخاب کنی و حتی همزمان یاد بگیرید. فقط لازمه بدونی که هرکدوم مسیر متفاوتی دارند و با الزامات متنوع و خاص خودشون همراه هستند.
نقشه راه یادگیری برنامه نویسی وب
برنامه نویسی وب پرکاربردترین حوزه برنامهنویسها هست و تقریباً همهی برنامه نویسهای حرفهای آشنایی کامل و یا مقدماتی از این حوزه دارند. البته حوزه وب خودش به دو مسیر کاملاً متفاوت تفکیک میشه.
- برنامه نویسی وب فرانت اند (Front end)
- برنامه نویسی وب بک اند (Back end)
ترتیب یادگیری برنامه نویسی فرانت اند (Front end)
هر وبسایت و یا وب اپلیکیشن از دو بخش مستقل فرانت اند (Front end) و بک اند (Back end) تشکیل شده. بک اند بخش پس زمینه وبسایت هست. جاییکه کاربر نمیبینه، اما یه سری ارتباطات کلی با پایگاه داده و تعریف وب روی شبکه رو شامل میشه. در مقابل محیط فرانت اند (Front end) هست. جاییکه در تعامل با کاربر قرار داره و قراره تا بستر تعاملی رو شکل بده. البته بین فرانت اند و بک اند ارتباطاتی هست که تو مباحث پیشرفته برنامه نویسی یاد میگیرید. اما دوره فرانت اند برای یادگیری مفاهیم پایه تا پیشرفته ظاهر وب سایتها و یا وب اپلیکیشنها هست. ترتیب یادگیری برنامه نویسی فرانت اند به قرار زیره:
یادگیری زبان نشانهگذاری HTML
در اولین قدم یادگیری فرانت اند لازمه تا با محیط کد نویسی HTML آشنا بشی. HTML سنگ بنای طراحی ساختار وبسایت هست. در واقع از طریق همین HTML هست که میتونی یک ساختار کامل بخش تعاملی وبسایت و یا وب اپلیکیشن رو بسازی و توسعه بدی. خیلی ساده برای خلق فونداسیون وبسایت به همین HTML نیاز داری. کافیه پکیج آموزشی HTML رو تهیه کنی تا کاملاً جامع و دست باز وارد دنیای کد نویسی فرانت اند بشوید.
یادگیری زبان استایل دهی CSS
در قدم بعدی از ترتیب یادگیری برنامه نویسی فرانت اند باید زبان استایل دهی CSS رو یاد بگیری. چون CSS برای توصیف ظاهر و طرحبندی ساختار HTML کارایی داره. خیلی ساده اگه HTML فونداسیون و اسکلت سایت باشه، با CSS میتونی ظاهر و نمای کلی سایت رو بر روی ساختار HTML کامل کنید. اهمیت CSS در خلق وبسایت ها و یا وب اپلیکیشن های هر چه زیباتر، پویاتر و تعاملیتر خیلی زیاده و قادر هستی تا کنترل عناصر بصری متعددی رو دست بگیرید.
یادگیری Flexbox (فلکس باکس)
پس از اینکه یادگیری CSS رو کامل کردی، لازمه تا کار با ماژولهای دست باز مربوط به CSS رو هم یاد بگیری. یادگیری Flexbox در این مرحله قرار میگیره. فلکس باکس (Flexbox) این اجازه رو بهت میده که بتونی ساختار CSS رو بدون تغییر کلی اصلاح کنی و دیگه نیازی نباشه تا برای یه تغییر کوچیک، کل ساختار CSS رو مجدد چیدمان کنید.
یادگیری Grid (گرید)
Grid (گرید) هم یه فریم ورک وابسته به CSS هست که در موازات فلکس باکس برای نظم دادن به ساختار CSS کارایی داره. گرید و فلکس باکس موازی یکدیگر هستند و بهتره تا پس از آموزش CSS همچنان که یادگیری Flexbox رو جدی گرفتید، برای یادگیری Grid هم اقدام کنید.
یادگیری فریم ورک Boot Strap (بوت استرپ)
شاید لازم باشه تا در برنامه نویسی وب برای خلق صفحات واکنش گرا اقدام کنید. البته این نوع صفحات حالا خیلی محبوب شده و محیطهای کاملاً جذابی رو در بستر اینترنت خلق میکند. بنابراین اگه زبان برنامه نویسی CSS رو یاد گرفتی و حالا نیازه تا روی محیطهای واکنش گرا کار کنی، یادگیری فریم ورک Boot Strap به کارت میاد. بوت استرپ از فریم ورکهای وابسته به CSS هست و در نقشه راه یادگیری برنامه نویسی معمولاً پس از یادگیری Flexbox بهتره به سراغ این فریم ورک بری تا به سطح کد نویسی حرفهای تری وارد بشوید.
یادگیری فریم ورک Tail wind
فریم ورکهای وابسته به CSS زیاد هستند و هر کدام کاربردی خاص دارند. مثل فریم ورک Tail wind در موازات Boot Strap قرار داره و برای خلق وبسایت ها با ظاهر منحصر به فرد و متنوع استفاده میشود. در کل اگه قراره تا با فریم ورک های سرراست و استایلهای پیش فرض کار کنید، بهتره که پس از یادگیری CSS برای یادگیری Boot Strap اقدام کنید. اما اگه نیازه تا محیط شخصیسازی شدهتری در فضای ظاهری وب بسازی و سایت خودت رو هر چه منحصر به فردتر کنید، آموزش و یادگیری فریم ورک Tail Wind رو توصیه میکنیم.
یادگیری زبان جاوا اسکریپت
در قدم بعدی لازمه تا مهارت خلق وبسایت های پویا و تعاملی رو یاد بگیری و برای این کار به زبان قدرتمند جاوا اسکریپت نیاز دارید. آموزش جاوا اسکریپت در این مرحله نقش کلیدی برای هر چه ماهرتر شدن شما داره. به هر حال در محیط وب هیچ زبانی قدرتمندتر و دست بازتر از جاوا اسکریپت نداریم و این زبان در هر چه تعاملیتر شدن HTML و CSS کمک میکند. از طرفی در قدمهای بعدی باید روی مهارتهای یادگیری کتابخانه های جاوا اسکریپت کار کنید.
یادگیری اصولی کار با ری اکت (React)
کد نویسی با جاوا اسکریپت ساده نیست و اتفاقا خیلی وقتگیره و بهتره تا در قدم بعدی کار با یه سری از کتابخانهها و فریم ورکهای وابسته به جاوا اسکریپت رو یاد بگیری. مثل React (ری اکت) که قدرتمندترین کتابخانه وابسته به جاوا اسکریپت هست. در کل ری اکت ابزار قدرتمند جاوا اسکریپت برای مدیریت مؤثر محیط کد نویسی فرانت اند هست و برای خلق رابط کاربری قدرتمند کارایی داره. البته اگه بخوای در فضای جاوا اسکریپت قدرتمندتر حاضر باشی، میتونی یادگیری دیگر کتابخانههای آن مثل فریم ورک ویو (Vue.js) و یا فریم ورک انگولار (Angular) رو دنبال کنید..
یادگیری کتابخانه jQuery
ترتیب یادگیری برنامه نویسی فرانت اند اصلاً پیچیده نیست. ولی لازمه تا قدم به قدم هر ابزار رو درک کنی و به موقع برای یادگیری دست به کار بشوید. مثل کتابخانه jQuery که برای سادهسازی کد نویسی محیط جاوا اسکریپت طراحی شده و قراره تا در کد نویسی جاوا اسکریپت خیلی کمک حالت باشه. آموزش jQuery درست پس از جاوا اسکریپت هست. در واقع میتونی به موازات یادگیری React برای یادگیری jQuery هم اقدام کنید. ولی در ترتیب یادگیری برنامه نویسی فرانت اند بهت توصیه میکنم که اول React رو یاد بگیری تا حسابی در جاوا اسکریپت جلو بیفتی و بعد برای یادگیری jQuery اقدام کنید.
آموزش فریم ورک Next.js
Next.js در تعامل با فضای React شکل گرفته. پس در ترتیب یادگیری برنامه نویسی فرانت اند درست پس از آموزش React قرار داره. Next.js در واقع یه بستره که کمک میکنه تا محیط React رو خیلی بهتر و با سرعت بیشتری خلق کنید و در کد نویسی جاوا اسکریپت حسابی دست بازتر حاضر باشی و در خلق وبسایت های ایستا و یا پویا کار کنید.
یادگیری زبان برنامه نویسی Swift
اگر در برنامه نویسی وب اپلیکیشنها مخصوص محیط IOS فعالیت کنی، برای طراحی محیط فرانت اند به زبان برنامه نویسی Swift نیاز دارید. زبان برنامه نویسی Swift انحصاراً توسط خود اپل طراحی و توسعه پیدا کرده و محیط کد نویسی تقریباً سادهای داره تا توسعه دهندگان IOS به راحتی با این زبان کار کنند و در خلق محیط فرانت اند و وب اپلیکیشنهای IOS دست باز باشند.
ترتیب یادگیری برنامه نویسی وب فرانت اند
آموزشهای سطح اول |
آموزشهای سطح دوم |
آموزش سطح سوم |
|
|
|
|
|
آموزش Next.js |
|
|
|
ترتیب یادگیری برنامه نویسی فرانت اند از اصول طراحی ساختار تا خلق محیطهای پویا و فضاهای هر چه تعاملیتر ادامه پیدا میکند. در اولین قدم لازمه تا زبانهای پایه مثل HTML و CSS رو یاد بگیری و سپس به سمت یادگیری Java Script بری. در این مرحله اصول پایه فرانت اند رو یاد گرفتی و حالا میتونی برای فاز دوم نقشه راه یادگیری برنامه نویسی فرانت اند اقدام کنید. در فاز دوم باید برای یادگیری فریم ورکها مثل Flexbox، Boot Strap و یا Tail Windدر محیط CSS اقدام کنید و برای هر چه بهتر شدن در جاوا اسکریپت یادگیری فریم ورکها و یا کتابخانههایی مثل React و jQuery و… رو جدی بگیرید.
ترتیب یادگیری برنامه نویسی بک اند (Back end)
بک اند (Back end) دنیای کاملاً متفاوت از فرانت اند (Front end) در حوزه برنامه نویسی وب هست. در واقع تمام پسزمینه در لایههای زیرین وبسایت ها و یا وب اپلیکیشن ها که سمت سرور فعالیت میکنند رو متخصصین بک اند طراحی میکنند. متخصصین بک اند به سمت لایههای زیرین وبسایت ها حرکت میکنند و ساختار رو از پایه جاییکه هیچکس نمیبینه میچینند. یه متخصص بک اند خیلی خوب بلده که چطور با سمت سرور تعامل کنه و وبسایت رو به پایگاه داده و اینترنت معرفی کند. برای کد نویسی در محیط بک اند باید مهارت کافی در زبانهای برنامه نویسی سمت سرور پیدا کنید. زبانها مثل پایتون (Python) و یا PHP در همین مرحله قرار دارند و به تو کمک میکنند تا هر چه بهتر و فنیتر در محیط کد نویسی بک اند وارد بشوید. نقشه راه یادگیری برنامه نویسی بک اند به قرار زیر هست:
- یه زبان سمت سرور رو انتخاب کن.
- یادگیری زبان مورد نظرت رو ادامه بده و تا حد کامل مسلط شو.
- اصول کار با پایگاه داده از طریق زبانی که بلد هستی رو یاد بگیر.
- روی فریم ورکهای زبانی که بلد هستی کار کن و سعی کن تا هر چه مسلطتر بشی.
- مهارتهای API نویسی رو یاد بگیر.
- اگه لازمه و وقت کافی داری، روی یادگیری دیگر زبانها سرمایهگذاری کن.
یادگیری زبان برنامه نویسی پایتون
اولین قدم برای اینکه در توسعه بک اند وارد بشی و خیلی قدرتمند جلو بری، یادگیری زبان برنامه نویسی پایتون (Python) هست. پایتون پرکاربردترین زبان چند سکویی دنیا هست و برای خیلی فضاها از خیلی کارها استفاده میشه. علاوه بر اینکه یه زبان قدرتمند سمت سروره و برای فضاهای کد نویسی هوش مصنوعی و یا طراحی سیستم نیز کارایی داره. خصوصاً که مراحل یادگیری ساده، قدرت مانور بالا و در کل کتابخانه پویا داره که هر کدوم بهت کمک میکنند تا در محیط بک اند کاملاً قدرتمند فعالیت کنید. خوبی این زبان سادگی اون هست و اینکه قیمت دوره پایتون خیلی زیاد نیست.
فریم ورک جنگو (Django)
قطعاً پایتون اساس یادگیری برنامه نویسی بک اند هست و هر متخصص این حوزه باید خیلی خوب و کاربردی اصول کد نویسی با پایتون رو یاد بگیره. اما اگه بخوای مراحل کد نویسی با پایتون رو سریعتر و راحتتر کنید، باید از فریم ورک جنگو (Django) استفاده کنید. آموزش جنگو پس از پایتون آغاز میشه و بهت کمک میکنه تا مراحل کد نویسی پایتون رو سادهتر و تعاملیتر کنید. جنگو انحصاراً برای توسعه پایتون در سمت سرور طراحی شده و ابزار کلیدی در راهنمای برنامه نویس شدن سمت سرور هست.
فریم ورک فلسک (Flask)
فریم ورک فلسک (Flask) یکی دیگر از ابزارهای کمکی پایتون هست که در هر چه سادهتر شدن مسیر کدنویسی بک اند نقش پررنگی داره. فلسک در واقع نوعی میکرو فریم ورک سبک با حجم کوچک هست که برای مدیریت پروژههای پایتون سمت سرور طراحی شده. به هر حال Flask بعد از جنگو دومین فریم ورک محبوب پایتون هست و در هر حال یکی از ارکانهای نقشه راه یادگیری برنامه نویسی سمت سرور (Back end) محسوب میشود.
یادگیری زبان برنامه نویسی PHP
یه متخصص بک اند باید از مهارت کافی زبانهای چند سکویی و اپن سورس و البته دست باز با قابلیت کد نویسی ساده و خیلی کاربردی برخوردار باشد. زبان کد نویسی PHP یه همچین ابزاری هست که مخصوص توسعه سمت سرور طراحی شده و از پایههای نقشه راه یادگیری برنامه نویسی بک اند هست. ویژگی برجسته PHP پشتیبانی خیلی خوب از پایگاه داده هست. تا جاییکه به راحتی میشه از کد نویسی PHP برای مدیریت پایگاه داده در MySQL و یا Oracle استفاده کرد. به هر حال PHP یه زبان چند سکویی و مستقل هست که خوانایی زیادی داره و چندان سخت نیست. برای همین دلایل هست که توصیه میکنیم تا در اولین قدمها از نقشه راه یادگیری برنامه نویسی بک اند روی همین زبان و آموزش پی اچ پی مانور بدهید.
فریم ورک لاراول (Laravel)
وقتی قراره تا در محیط بک اند حسابی جلو بری و سیر تا پیاز PHP رو یاد بگیرید و از همین زبان استفاده کنی، بهتره تا از فریم ورکهای PHP هم مطلع باشید. مثل Laravel که فریم ورک قدرتمند و دست باز PHP برای کد نویسیهای طولانی سمت سرور هست. داخل نقشه راه یادگیری برنامه نویسی بک اند همیشه PHP در کنار پایتون قرار میگیره و همان اندازه کارایی داره و همین فریم ورک لاراول بهت کمک میکنه تا کار با PHP سادهتر و سرراست تر بشه.
یادگیری زبان برنامه نویسی Java Script
اگه یادت باشه، اول همین مقاله برای ترتیب یادگیری برنامه نویسی فرانت اند از زبان جاوا اسکریپت صحبت کردیم که کاربردیترین زبان سمت کاربر (Front end) هست و خیلی کارایی داره. اما حالا بهتره بدونی که برای سمت سرور (Back end) هم میشه از قدرت جاوا اسکریپت استفاده کرد. ولی قبلش باید بستر این کار رو فراهم کنید. این بستر هم از طریق پلتفرم Node.js اجرا میشه. به هر حال در راهنمای برنامه نویس شدن بک اند لازمه تا مهارت کار با زبان جاوا اسکریپت رو یاد بگیری.
یادگیری پلتفرم Node.js
Node.js نوعی پلتفرم هست که برای توسعه سمت سرور طراحی شده و بخشی از برنامه جامع نقشه راه یادگیری برنامه نویسی محسوب میشه. کلا Node.js برای این هست که بتونی بستر لازم در بک اند برای کار با جاوا اسکریپت رو فراهم کنی.
یادگیری دیگر زبانهای برنامه نویسی سمت سرور
تعداد زبانهای برنامه نویسی سمت سرو زیاده و قاعدتاً لازم نیست تا همه این زبانها رو در نقشه راه یادگیری برنامه نویسی Back end کار کنید. فقط کافیه تا یه زبان رو انتخاب کنی و از فریم ورکهای همون زبان برای کل مسیر بک اند استفاده کنید. زبانهای پایتون و یا PHP به همراه فریم ورکها و حتی Java Script به اندازه کافی ساده و قدرتمند هستند که دیگه به هیچی نیاز نداشته باشید. با این حال اگه فکر میکنی لازمه تا در محیط بک اند قدرتمندتر باشی، یادگیری دیگر زبانهای سمت سرور مفیده. مثل:
زبان برنامه نویسی Go
یه زبان اپن سورس از نوع سمت سرور هست که به صورت ایستا با کاربری آسان طراحی شده. اگه قراره تا در زمینه توسعه بک اند اپلیکیشنهای اینترنتی فعالیت کنی، کار با Go سودمنده. البته اگه وارد همین زبان برنامه نویسی Go بشی، تازه با یه سری فریم ورک مثل Gorilla، Gin و یا Gorm روبرو هستی که باید پس از خود Go یاد بگیری.
زبان برنامه نویسی Ruby
Ruby یکی دیگر از زبانهای خوش ساخت از نوع پویا سمت سرور هست که انعطاف پذیری خوبی داره و میتونه گزینه ایدهآل و قابل اعتماد برای توسعه محیط بک اند باشه.
زبان برنامه نویسی C#
زبان برنامه نویسی C# از خانواده زبانهای توسعه پیدا کرده C هست که با قابلیتهای شی گرایی طراحی شده و امکانات و کتابخانههای خیلی جامع و گستردهای داره. البته کمتر متخصص بک اند رو سراغ داریم که بخواد از C# استفاده کند. اما برای یه سری فضاها خصوصاً بک اند اپلیکیشن گزینه ایدهآلی هست.
یادگیری زبانهای برنامه نویسی پایگاه داده
کار با پایگاه داده بخشی از فعالیتها در بک اند هست و متخصصین این حوزه باید از مهارت کافی برای برنامه نویسی زبانهای پایگاه دادهای مثل SQL برخوردار باشند. ترتیب یادگیری برنامه نویسی سمت سرور با یه سری زبانهای دست باز توسعه سرور ادامه پیدا میکنه تا در نهایت بتونیم دادهها رو مدیریت کنیم. رو این حساب لازمه تا در این مرحله اصول کار با زبانهای پایگاه دادهای مثل SQL رو یاد بگیرید. اگه هم قراره تا در SQL هر چه حرفهایتر بشی، یه سری افزونه و یا زبانهای منشعب شده پایگاه دادهای وجود داره، مثل MySQL و یا RostgreSQL که میتونی پس از مهارت پایه در مدیریت پایگاه داده این موارد رو کار کنید.
یادگیری توسعه API
در ترتیب یادگیری برنامه نویسی بک اند که قدم به قدم جلو بیای، باید مهارت تبادل داده میان نرمافزارها و یا وبسایتها رو از طریق پایگاه داده با توسعه API یاد بگیرید. API نویسی بهت کمک میکنه تا بتونی دادههای مشترک رو در مسیرهای مختلف و نرمافزارهای گوناگون تحت وب استفاده کنید. البته آموزش API نویسی خودش به چندین بخش و مسیر مجزا تبدیل میشه. مثل:
- API نویسی با پایتون
- API نویسی با PHP
- API نویسی با Node.js
ترتیب یادگیری برنامه نویسی بک اند
آموزشهای سطح اول |
آموزشهای سطح دوم |
آموزشهای سطح سوم |
زبان برنامه نویسی پایتون |
فریم ورک جنگو Django |
فریم ورک فلسک Flask |
زبان برنامه نویسی PHP |
فریم ورک لاراول Laravel |
|
زبان برنامه نویسی Java Script |
پلتفرم Node.js |
|
اصول کار با پایگاه داده SQL |
MySQL و یا RostgreSQL |
|
API نویسی |
API نویسی با پایتون API نویسی با PHP API نویسی با Node.js |
|
ترتیب یادگیری برنامه نویسی موبایل
دیگه در دنیایی هستیم که گوشیهای موبایل تبدیل به ابزارهای همه کاره شدند و از بازیها تا اپلیکیشنهای مختلف رو در اختیار دارند. این همه توسعه نرمافزارهای موبایل کافیه تا بازار کار پویا منتظر برنامه نویسهای موبایلی باشه. البته لازمه تا مسیر آموزش برنامه نویسی موبایل رو اصولی سپری کنی و ابزارها رو به درستی یاد بگیری و ترتیب یادگیری مهارتها رو رعایت کنید. البته در برنامه نویسی موبایل با دو فضای کاملاً مستقل اندروید و IOS روبرو هستید. بنابراین بهتره تا در قدم اول تصمیم بگیری که قراره تا در کدام محیط وارد بشوید.
نقشه راه یادگیری برنامه نویسی اندروید
برای برنامه نویسی اپلیکیشنهای موبایلی متکی بر سیستم عامل اندروید دو گزینه زبانهای جاوا و کاتلین رو در اختیار دارید. جاوا زبان بومی اندروید هست و تا سالهای خیلی طولانی گزینه اول و آخر برنامه نویسی اندروید بود. اما از وقتی زبان کاتلین توسعه پیدا کرده، حالا یه مقدار جاوا در حاشیه هست. به هر حال اگه آیندهنگر باشی، کاتلین گزینه بهتری برای یادگیری برنامه نویسی اندروید هست. هر چند هنوز هم میشه بر قدرتنمایی جاوا در این محیط بزرگ و تعاملی حساب کرد. نقشه راه یادگیری برنامه نویسی موبایلی برای اپلیکیشنهای اندرویدی به قرار زیر هست:
- از میان زبانهای جاوا و یا کاتلین یکی رو انتخاب کن. البته اگه کاتلین رو انتخاب کردی، بهتره تا آشنایی مقدماتی از جاوا هم داشته باشید.
- با انواع کامپوننت در جاوا و یا کاتلین آشنا شو و سعی کن تا کاربرد هر نوع کامپوننت رو یاد بگیرید
- اصول کار با رابط کاربری اندروید رو یاد بگیر و برای پیمایش در میان برنامهها استفاده کن
- برای یادگیری معماریهای MVVM و یا MVP آماده شو
- الگوهای طراحی آپهای اندرویدی رو تمرین کن
- اصول تست و دیباگ کردن برنامههای اندرویدی رو یاد بگیر
نقشه راه یادگیری برنامه نویسی IOS
خیلیها از گوشیهای برند اپل استفاده میکنند و همه این افراد به برنامههای موبایلی متکی بر سیستم عامل IOS نیاز دارند. البته اپل فکر همهچیز رو کرده و زمان قدرتمند و تقریباً ساده سوئیفت (Swift) برای این منظور هست. برنامه نویسها برای خلق آپها در IOS فقط یه گزینه در اختیار دارند. این گزینه همین زبان برنامه نویسی نسبتاً ساده اما کاربردی سوئیفت هست. خلاصه نقشه راه یادگیری برنامه نویسی موبایلی حوزه IOS خیلی پیچیده نیست. فقط کافیه تا آموزش درست سوئیفت رو مرحله به مرحله کار کنید. پس لازمه تا اول، مقدمات کد نویسی با سوئیفت رو یاد بگیری و بعد با معماری سیستمعامل IOS آشنا بشوید. قدم بعدی یادگیری یه سری مفاهیم پایه مثل کنترل حافظه و یا شی گرایی هست. در آخر هم لازمه تا با کامپوننتهای IOS آشنا بشوید.
نقشه راه یادگیری برنامه نویسی علوم داده و هوش مصنوعی
هوش مصنوعی حوزه جذاب این روزها در برنامه نویسی هست. حالا هر جا صحبت از هوش مصنوعی شده که قراره دنیارو فتح کنه! البته عامه مردم دیدگاه خیلی جامعی از هوش مصنوعی ندارند و فکر میکنند که قراره تا کامپیوتر مثل ما آدمها و حتی قویتر از ما فکر کنه. اما هوش مصنوعی هنر تصمیمسازی در کامپیوتر هست و برای ورود به این حوزه لازمه تا مفاهیم بنیادین از علوم کامپیوتری، آمار و احتمالات و حتی ریاضیات رو یاد بگیرید.
با زبانهای زیادی میتونی وارد حوزه هوش مصنوعی بشی و در همین مقاله با چند تا از آنها آشنا شدید. زبانهایی مثل پایتون، جاوا، C# و حتی SQL توان وارد شدن در حوزههای کد نویسی هوش مصنوعی رو دارند. ولی بهترین ایده برای تازه کارها استفاده از زبان برنامه نویسی پایتون هست. ترتیب یادگیری برنامه نویسی برای هوش مصنوعی به شکل زیر هست:
- یادگیری زبان پایتون رو شروع کن و تا سطح پیشرفته یاد بگیر
- بر ساختار داده و اصول پایه تا پیشرفته الگوریتم نویسی مسلط شو و سعی کن تا متخصص توسعه الگوریتم باشی
- برای یادگیری زبان SQL جهت مدیریت پایگاه داده دست به کار باش
- اصول تحلیل داده و مصورسازی رو یاد بگیر
- نحوه کار و تکنیکهای یادگیری ماشین رو یاد بگیر
- حالا یه متخصص برنامهنویس هوش مصنوعی هستی. اما تازه یادگیری شما شروع شده، چون از همین لحظه تا همیشه باید آپدیت باشی و چیزهای جدید دنیای برنامه نویسی تو حوزهی همیشه رو به رشد هوش مصنوعی رو یاد بگیری.
زبان های همه کاره در برنامه نویسی
از توسعه وب تا ساخت اپلیکیشنهای موبایلی و حتی برنامه نویسی هوش مصنوعی و طراحی برنامههای سیستمی مسیرهای یادگیری متفاوته و قراره تا زبانهای متنوعی رو کار کنید. ولی یه زبان هست که تقریباً آچارفرانسه دنیای برنامه نویسی شده و در همهجا کارایی داره. زبان برنامه نویسی C و یا مدل توسعه پیدا کرده C++ قطعاً کاربردیترین زبان برنامه نویسی هست که در هر جایی از توسعه نرمافزار تا سیستمعامل، طراحی پایگاه داده، کامپایلرها، توسعه وبسایت ها و حتی اپلیکیشنهای موبایلی استفاده میشه. تازه خیلی از همین زبانهای مطرح مثل پایتون و یا جاوا و C# رو از روی همین زبان C ساختهاند.
ولی یادت باشه که یادگیری زبان C سخت و کار کردن باهاش پیچیده هست و اگه تازهکاری، شاید بهتره که یه سری زبانهای سطح بالاتر نزدیک به زبان انسان مثل پایتون و یا PHP رو کار کنید. برای آموزش تکتک زبانها در ترتیب یادگیری برنامه نویسی میتونی از دورههای جامع گاتاکد استفاده کنید. در گاتاکد سعی کردیم تا سلسله مراتب یادگیری این زبانها رو مدیریت کنیم تا بهترین باشید.
سوالات متداول
برای تکمیل مهارت کار با CSS یادگیری فریم ورک بوت استرپ بهتره یا فلکس باکس؟
هر دو فریم ورک به جای خود خوب هستند. اما اگه قصد داری طبق ساختار از پیش تعریف شده کار کنی بهتره که بوت استرپ یاد بگیری. ولی برای شخصی سازی بیشتر در CSS بهتره که با فلکس باکس کار کنی.
برای برنامه نویسی اپلیکیشن های IOS چه زبان هایی رو یاد بگیریم؟
طراحی نرم افزار برای IOS خاصه و نیاز به زبان منحصر به فرد سوئیفت دارید.
برای اجرای زبان جاوا اسکریپت در سمت سرور چه کار کنیم؟
اگه به زبان قدرتمند جاوا اسکریپت در سمت سرور نیاز داری باید از طریق پلتفرم node.js اقدام کنید.